Čtyři Češi uvázli na italské hoře. Podle záchranářů udělali velkou chybu

Italská horská záchranná služba měla ve středu plné ruce práce. Kolem 17:30 museli i s vrtulníkem zasahovat na cestě z chaty Vandelli na ferratě v rámci Alta Via 4. 27letý turista si tam totiž zranil kotník, uvedl italský list il Dolomiti.

Jen o hodinu později už mířili záchranáři ke skupince čtyř Čechů, která zavolala o pomoc z vrcholu 3 220 metrů vysoké hory Monte Civetta v provincii Belluno. Dva muži a dvě ženy sice úspěšně dokončili ferratu, ale na vcholu hory je překvapilo velké množství sněhu. 

Dle záchranářů se jim ještě podařilo slézt k maličké chatě Torrani, která leží ve výšce 2 984 metrů. V současné době je ale chata zavřená. Češi se tak dostali do problémů, protože podle záchranářů neměli pro dané podmínky ani vhodné boty.

[chooze:article;value:560044]

​​Na vrchol hory tak pro Čechy musela letět helikoptéra z města Pieve di Cadore. Turisty vyprostila pomocí navijáku a nezraněné převezla do údolí Palafavera. Via ferrata degli Alleghesi Civetta, kterou šla skupinka Čechů, je podle expertů velmi náročná a dlouhá trasa. Poskytuje ale nádherné výhledy na Dolomity.

Záchrana i na Slovensku

O víkendu se do problémů dostala také dvojice Čechů ve Vysokých Tatrách. Při výstupu na Gerlachovský štít totiž turisty překvapil náhlý zvrat počasí a už nemohli vystoupat na vrchol. Více jsme o jejich záchraně psali v tomto článku

Ferraty jsou hodně populární. Loni se otevřela nová na jihu Čech, podívejte se (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.