Čtyři koruny za PET lahev a plechovku. Systém jejich zálohování se blíží

Ministerstvo životního prostředí v nejbližších dnech předloží do mezirezortního připomínkového řízení novelu zákona o obalech, kterých se týká zálohování PET lahví a plechovek. 

Rezort si od úpravy zákona slibuje zrecyklování více než 2,5 miliardy kusů nápojových obalů ročně. Recyklace těchto obalů také podle ministerstva povede k menšímu znečištění přírody. "Zmizí odpad ze škarp, z lesů, z polí, z veřejného prostoru," vyjmenovával ministr Petr Hladík.

Systém pomůže více třídit, materiál se následně může použít na nové výrobky. Na jednu lahev bude záloha čtyři koruny. Systém zálohování by mohl nejdříve začít fungovat v polovině roku 2025. Celkem by mělo vzniknout zhruba 11 tisíc sběrných míst. Měly by být v obchodech a čerpacích stanicích nad 50 metrů čtverečních, zapojit se ale budou moci dobrovolně i menší prodejny.

[chooze:article;value:525405]

​Vrátit obaly by mělo jít také v případě, že člověk nakoupí on-line. "V případě on-line nákupu si kurýr odveze obaly zpět a na elektronickou peněženku se načtou peníze za zálohu," nastínil Hladík, jak bude vracení záloh fungovat v případě nakupování přes internet.

V obcích nad 300 obyvatel, kde nebude existovat povinné ani dobrovolné místo odběru, jej povinně zřídí operátor systému. Nepůjdou vrátit obaly od mléka a mléčných výrobků, od nápojů nad 15 % alkoholu a jednorázové skleněné nápojové obaly, které se zálohovat nebudou.

Jinak se zálohovací systém bude týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a nealkoholických nápojů v plechovkách o velikosti 0,1 až 3 litry a nápoje s obsahem do 15 % alkoholu v plechovkách. Lahve se nebudou muset vymývat, obal ale bude muset být nepoškozený, nesešlápnutý a s etiketou a EAN kódem.

Češi jsou dobří ve třídění odpadu, zrecykluje se však malá část, říká expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.