Čtyři makaky z děčínské zoo už se podařilo chytit. Dva jsou stále na útěku

[chooze:gallery;value:32096]

​Ve středu nainstalovaná odchytová klec u děčínské zoo zabrala. Většinu makaků, kteří se od pondělí toulali v blízkosti Pastýřské stěny, se podařilo chytit. Opice nakonec zlákalo jídlo. Už dříve zaměstnanci zoologické zahrady vyzývali, aby lidé uprchlé makaky nekrmili.

"Dnes jsme u zoo nainstalovali odchytovou klec, makakové mají tendenci se vracet k zoo. Opravdu moc prosíme o minimální pohyb lidí v celé oblasti Pastýřské stěny, žádní psi na volno a v žádném případě opice nekrmit. Potrava je jedním z faktorů, který by je mohl nalákat do odchytové klece, případně přímo do jejich výběhu," informovala zoo ve středu na facebooku.

Šestičlenná tlupa už byla tou dobou rozdělená. "Zaznamenali jsme jednu tříčlennou skupinu, během dne byla viděna i dvojice nebo jednotlivci. Během krátké chvíle se makakové dokáží přesunout o stovky metrů. Dohledávání a případné uspávání je proto velmi komplikované a terén nebezpečný," vysvětlovala zoo.

[chooze:article;value:508895]

​První větší úspěch se dostavil až ve čtvrtek. "Odchytová bedna zafungovala! Máme tři makaky! Klec sklapla v 6:45. Držte pěsti dál," vyzvalo vedení lesoparku před osmou hodinou ráno. "Máme dalšího! Už jen dva!" hlásilo o půl hodiny později.

Současně informovalo, že vstup pro návštěvníky do areálu bude ve čtvrtek omezený. "Městská policie zapáskovala vybrané úseky, opravdu potřebujeme na návrat opičáků klid," vysvětlili zaměstnanci.

K úniku celé tlupy makaků chocholatých došlo vinou nezvaného návštěvníka, který v pondělí ve večerních hodinách poničil elektrický ohradník u jednoho z výběhů. Některé opice podle zoo zůstaly v areálu, jiné se ale vydaly na průzkum mimo zahradu. 

Ještě tentýž večer strážníci za pomoci služebního psa podezřelého pachatele dopadli. "Na místě předáno Policii České republiky k dalšímu šetření. Objekt byl řádně zajištěn provozovatelem," uvedla děčínská městská policie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.