Čtyři mrtví po raketovém útoku na Ukrajině. Rusko zasáhlo bytovky i nemocnici

Ruská armáda v neděli podnikla rozsáhlý raketový útok na území Ukrajiny. Ostřelování se zaměřilo na Charkovskou oblast, kde zasáhlo několik měst. Nevyhnulo se ani druhému největšímu ukrajinskému městu, kterým je Charkov. Soustředilo se přitom zejména na civilní infrastrukturu.

Útok se stal osudným starší ženě. Čtyřpatrový dům, ve kterém bydlela se svým manželem v Charkově, trefila jedna z raket. Zásah měl lehce zranit další tři lidi. Manžel zemřelé, který byl ve chvíli útoku s ní, jako zázrakem vyvázl bez těžších zranění. Uvedl to guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov na telegramu.

[chooze:article;value:487149]

Podle Syněhubova zasáhla dům v kyjevské čtvrti protiletadlová raketa S-300. Rusko tyto rakety v posledních měsících používá k ostřelování civilní infrastruktury Ukrajiny. Stejnou střelou například před dvěma týdny Rusko zasáhlo panelák v Záporoží. Tehdy útok zranil pět lidí, z toho dvě děti, jak uvedl Ukrinform.

Charkov ale nebyl jediným městem, které v neděli trpělo bombardováním. Ruský útok cílil i na další města v Charkovské oblasti. "Za poslední den ostřelovali okupanti města Kupjansk, Volčansk, Strileča, Kozača Lopaň a další. Ve Volčansku zranila střela 83letou ženu, která je se středně těžkými zraněními hospitalizována," uvedl Syněhubov.

Rusko bombardovalo také město Cherson na jihu Ukrajiny. Tam střely zranily šest lidí, z toho dvě zdravotní sestry, které raketa zranila při zásahu nemocnice. Podle portálu Moscow Times to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Po osvobození Chersonu ukrajinskými vojsky loni v srpnu se boje na jihu Ukrajiny částečně uklidnily. Mezi oběma vojsky totiž leží Dněpr, který jakékoliv útoky znesnadňuje. Cherson je ale stále velmi častým cílem ruského ostřelování.

Prezident Zelenskyj poděkoval za dodávku tanků. Rusové opět ostřelují ukrajinská města:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.