Moderní bydlení

Čtyři tresty pro Patrasovou. Měla řídit opilá, soud rozhodl o její vině

Státní zástupce podal v červnu obžalobu kvůli ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se Patrasová měla dopustit loni v květnu, když měla řídit opilá a následně bourat. Herečka se tak začala připravovat na soud. Jenže ten teď rozhodl o vině a vydal trestní příkaz.

"Byl jí vydán trestní příkaz, což je zkrácené řízení, že soud vychází jenom z toho, co je ve spisu. A hrozí jí tedy veřejně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz řízení vozidla a trest podmíněný," vysvětlil advokát Jiří Černý.

Soud tak zřejmě dal za pravdu žalobci a také je patrně přesvědčen, že Patrasová před nehodou skutečně pila. I přesto, že to doteď odmítá. "To nebylo pod žádným vlivem alkoholu. Nikdo mi nebral krev, nikdo mi nedával dýchnout," stojí si za svým Dáda.

[chooze:article;value:511306]

Patrasové teď běží osmidenní lhůta, aby proti trestnímu příkazu podala takzvaný odpor. Pokud to neudělá, rozsudek bude pravomocný. V opačném případě bude nařízeno soudní jednání.

Pokud ale bude nadále trvat na tvrzení, že opilá neřídila, a bude to chtít dokazovat, může jí naopak hrozit i vězení. Zvlášť když už v minulosti opilá bourala. "Teoreticky hrozí, že v rámci nového dokazování může vyjít najevo, že se dopustila ještě něčeho horšího, a nelze vyloučit, že by ten trest nebyl nepodmíněný," pokračoval Černý.

Se 67letou Patrasovou se nám v pátek nepodařilo spojit, její manžel Felix Slováček to nechtěl komentovat. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl několikrát po sobě. Před domem jsme zastihli jen dceru Aničku. "Jo, vyjádření by vám asi nedala. Já nic nevím," prohlásila.

[chooze:article;value:506775]

Zákaz řízení může být u nás uložen maximálně na pět let. Pro mnohé je to horší trest, než podmínka nebo pokuta.

"Ten zákaz řízení se samozřejmě zcela silně a nepředstavitelně dotkne nejenom profesionálů, ale i běžných řidičů, protože bez auta se dneska prostě skoro nikdo neobejde," míní dopravní expert Igor Sirota.

Pokud soud uložil trestním příkazem právě zákaz řízení, může Dagmar Patrasová získat zpátky řidičák až ve svých 72 letech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.