Cukráři ukázali hity letošních vánoc. Na vánoční paletě je i jitrnice

Cukráři mají ruce, jako by právě vymalovali celý byt. Dlaně hrají všemi barvami podobně jako cukroví. Letos bude platit, že čím odvážnější odstín, tím lépe. Barevné polevy se líbí hlavně dětem. "Je použito podmáslí," uvádí učitelka odborného výcviku Šárka Bouchalová.

Na vánoční paletě se objevila třeba rozkrájená jitrnice, ale nejde o maso, nýbrž o cukroví. Vlajkovou lodí pardubické potravinářské školy jsou ovšem medové koule plné vlašských ořechů. Cukroví může mít rovněž podobu lízátka.

[chooze:article;value:528226]

​A cukráři pozorují, že lidé sice rádi mlsají, ale zase mají rok od roku větší výčitky. A proto si vybírají pochutiny se zdravějšími surovinami.

"Přimícháváme v poměru mouky typu špalda či pohanka," říká David Jeřábek, zástupce ředitele Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích. Na první pohled není špalda v cukroví poznat, ale dodá na jazyk ořechovou chuť.

Inspiraci hledají cukráři na internetu nebo zpovídají své babičky. Drží se hesla, že nejdřív se jí očima. Dlouhodobé statistiky ukazují, že Češi díky dobrému jídlu přiberou o Vánocích v průměru dvě kila.

Měsíc do Vánoc: Budou konečně po 12 letech bílé? Experti zpřesnili předpověď (24/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.