Cukrovkou trpí desetina Čechů. Mnozí o tom vůbec neví

Každý 10. člověk v Česku trpí cukrovkou. Podle lékařů je ale počet pacientů ještě vyšší. Že mezi ně patří, se před 14 lety díky preventivní prohlídce dozvěděl také Luděk Čech. "Začalo to u praktického doktora normálním odběrem krve, kde se zjistilo, že mám zvýšenou hladinu cukru," řekl.

Pan Čech prý ale úplně překvapený nebyl. Mají to prý v rodině. "Maminka má také cukrovku. Babička, která už zemřela, měla také cukrovku. Ta si dokonce píchala inzulín," prozradil.

Kromě genetické predispozice může za cukrovku u většiny lidí špatná životospráva a málo pohybu. Podle aktuálních dat má 80 procent pacientů s cukrovkou druhého typu nadváhu nebo obezitu.

[chooze:article;value:529342]

"To, že má pacient cukrovku a obezitu, zvyšuje pravděpodobnost, že se tu cukrovku nepodaří úplně dobře léčit, a tím pádem se zvyšuje riziko dlouhodobých komplikací," vysvětluje přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík.

"Mohou dostat snáze infarkt nebo mozkovou příhodu, mohou se jim ucpat tepny na dolních končetinách," dodává pak jeho kolega, vedoucí lékař Diabetologického centra VFN a 1. LF UK a předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný.

Pacienti mají také vyšší pravděpodobnost poškození zraku nebo ledvin. Celkově mají zhoršenou kvalitu života a výrazně se jim může zkrátit. Podle lékařů je velký problém i to, že přibývá dětských pacientů. "My jsme ještě před pár lety neměli v ČR obézní diabetiky v dětském věku, ale dneska už máme," upozorňuje Prázdný.

Podle nejnovější studie bude tímto tempem do roku 2050 diabetes celosvětově trápit téměř jednu a půl miliardy lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.