Čunek chce zakázat mobily ve školách. Podle ministerstva je to nezákonné

Po příchodu do základní školy odloží žáci do speciálního boxu svůj mobil. Tak zní plán vsetínské radnice. Podle ministerstva školství je ale tento postup nezákonný. Používání mobilů se totiž řídí školním řádem. "Školní řád vydává ředitel školy na základě schválení školskou radou, ve které jsou zastoupeni také zřizovatelé, pedagogové a rodiče," uvedla mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Starosta Vsetína Jiří Čunek ale dál počítá se zřízením boxů, na což už vyčlenil i peníze v rozpočtu. "Ministerstvo se zabývá nějakým marginálním posouzením, jestli ta věta měla znít tak nebo má znít jinak. Je ale jisté, že ten zákaz ve Vsetíně od 1. září platit bude," řekl.

[chooze:article;value:566413]

Zákaz mobilních telefonů v základních školách odhlasovala vsetínská městská rada 19. července. Podle města se žáci bez mobilních telefonů budou více věnovat učení. Usnesení platí i přesto, že má město ve školských radách jen třetinu členů.

"Mezi pravomoci zřizovatele nepatří přímo zasahovat do obsahu školního řádu. Takovéto usnesení potom samozřejmě toho ředitele nezavazuje a jeho neuposlechnutí by neznamenalo pro něj sankce," vysvětlila Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:566539]

​Podle starosty se prý nestane, že by se omezení používání mobilů neobjevilo ve školních řádech. "Když to ředitel odmítne zakomponovat, tak to pak budeme řešit. Ale to určitě zvládneme," upřesnil Čunek.

K zákazu se vyjádřili i ředitelé základních škol. "Pokud školská rada v souladu se zákonem schválí postup, pak na to my musíme být připraveni," uvedl ředitel Základní školy Luh Petr Kořenek. "Uvidíme jak to dopadne, s jakým výsledkem. Budeme moudřejší až po jednání školské rady," doplnil ředitel Základní školy Trávníky Libor Slováček. Ministerstvo nyní další kroky nechystá. Počká do září, jestli zákaz radnice prosadí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.