Cyklisté na cyklostezku nemusí. Bylo by to bezpečnější, říká odborník

Cyklista jede po silnici, zatímco má vedle sebe na chodníku cyklostezku. Pohled, který naštve nejednoho řidiče auta, přičemž se někteří z nich pak pustí i do ne úplně vhodného "školení" cyklistů pomocí troubení, vybržďování či ostřikování vodou z ostřikovačů.

Aktuální zákon, platný od 1. ledna 2022, v zásadě umožňuje cyklistovi si vybrat, zda pojede po cyklostezce, nebo po silnici. Sice platí povinnost využít cyklostezku, jenomže seznam výjimek je tak široký, že to pokrývá drtivou většinu situací.

"Dnes si může cyklista vybrat, jestli pojede, nebo nepojede na cyklostezce. Pokud by to bylo s ohledem na stav stezky a hustotu provozu pro něj nebezpečné, tak na ni nemusí," přiblížil dopravní expert Roman Budský.

To se nedávno ve Sněmovně pokusila změnit poslankyně Zuzana Ožanová (ANO). Ta by chtěla návrat k původní verzi zákona, která platila před rokem 2022 a podle níž byli cyklisté povinni využívat cyklostezek.

[chooze:article;value:511264]

​"Smyslem návrhu bylo především připomenutí již existující povinnosti a navrácení v předešlý stav tak, aby cyklisté mylně nenabývali dojmu, že mohou jezdit, kde chtějí. Překvapily mě reakce, že mohou jezdit, kde chtějí, a nemám jim nic nařizovat, a navíc tím omezuji jejich osobní svobodu," popsala Ožanová. Ta se také setkává s tím, že cyklisté jedou po silnici, zatímco vedle nich je prázdná cyklostezka.

"I současné znění ustanovení § 57 odstavce 1 zákona č. 361/2000 Sb. hovoří jasně: 'Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít v daném místě a směru, ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích.' Bohužel mnozí si toto vykládají tak, že nemusejí zvláště cyklostezky užívat, proto jsem pouze navrhla vypustit tu drobnou úpravu, která přišla na svět v minulém volebním období," doplnila.

S pozměňovacím návrhem ale zásadně nesouhlasí právník Tomáš Kindl: "Paní Ožanová si to pletla, ani nevěděla, že existuje více druhů cyklostezek. Byl to legislativní paskvil. Vezměte si, že by byla absolutní povinnost užívat cyklopruh, na spoustě míst je paralelně cyklopruh a vedle je stezka pro cyklisty a chodce, na tu by pak cyklista nesměl jet. Nebo že by jel po cyklopruhu a nesměl odbočit doleva, protože by z něj nesměl vyjet. Z její strany to byl takový výkřik, že nemáme rádi cyklisty, ať jdou někam pryč, silnice jsou jenom pro auta."

[chooze:article;value:507783]

​Bezpečnost cyklistů může podle něj zvýšit zřizování kvalitních cyklostezek, nikoliv plošné zákazy užití silnice cyklisty. "To platí zejména v českých podmínkách, kde významná část cyklostezek vznikla pouhým označením původního chodníku a má podřadnou kvalitu nebo je zatížena vysokým počtem chodců," popsal Kindl na svém blogu Cykloprávo.

Jak Kindl nastínil, že dobrovolné využívání cyklostezek přinese zvýšený tlak na to, aby se začaly častěji stavět opravdu smysluplné cyklostezky, které zajistí pro cyklisty dostatek bezpečí a pohodlí.

Dopravní expert Roman Budský nabídl k tématu širší perspektivu s doporučením od Evropské unie: "Evropská rada pro bezpečnost silničního provozu a vlastně i Evropská komise důrazně doporučují, že pokud je v daném místě povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině, tak by měli být cyklisté fyzicky oddělení od motoristů, tedy cyklostezka oddělená například travnatým pásem. Je to s ohledem na výrazný rozdíl v rychlosti mezi těmi motorizovanými a nemotorizovanými a samozřejmě je tu poměr hmotnosti automobil versus kolo. Cyklistů navíc neustále přibývá."

"Vzhledem k tomu, že cyklostezka zkapacitňuje dopravu a je to bezpečnější, tak si myslím, že by to mělo být zákonem dané, aby cyklista cyklostezku využíval, ostatně proto se ta stezka postavila. Do cyklostezek se pumpují velké peníze a je pak otázkou, proč by se neměly využívat," dodal svůj profesní názor. Pozměňovací návrh Ožanové nakonec neprošel.

[chooze:poll;value:16eae6729c560985fbcdab15f4e4140c878709c2;layout:tn_nova]

Pozměňovací návrhy k silničnímu zákonu od poslankyně Ožanové zahrnovaly i další body, které se týkaly bezpečnosti. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.