Dagmar Havlová prodala většinový podíl v Lucerně. Firma zaplatila skoro miliardu

[chooze:gallery;value:36368]

Jediným vlastníkem pražského Paláce Lucerna už není švagrová Václava Havla Dagmar Havlová. 75% procentní podíl nově získala společnost BTL, informoval časopis Forbes.

"Všechno půjde na rozsáhlé rekonstrukce a do souvisejících oprav, já si z obchodu peníze neodnáším," řekla Havlová. Za podíl jí totiž firma zaplatila necelou miliardu korun.

K vlastnictví se dostala v 90. letech, kdy na ni její manžel Ivan Havel přepsal poloviční podíl poté, co spolu s bratrem Václavem palác získali v restituci. Druhou polovinu získala po dlouhých soudních sporech v roce 2016.

[chooze:article;value:538484]

Poté se pustila do jeho rekonstrukce. Zjistila ale, že se jedná o finančně náročný projekt a rozhodla se hledat partnera. "Miliardářů, kteří by Lucernu zhltli, je spousta. Pro mě bylo důležité spojit se s někým, kdo zachová tradici, hodnoty a společenský účel celého místa," uvedla Havlová.

Lucerna stojí v Praze poblíž Václavského náměstí. Její stavba započala v roce 1907 na popud prezidentova dědečka Vácslava Havla. Dokončena byla v roce 1921 a její sál byl po dlouhou dobu největším v hlavním městě. V současnosti funguje jako kulturní centrum.

Honosný zámek Štiřín zamířil v dubnu do aukce. Vyvolávací cena byla astronomická (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.