Dali si milkshake a umřeli. V americké restauraci se rozšířila smrtící bakterie

Večeře v oblíbené restauraci Frugals ve Washingtonu se stala osudnou hned pro tři místní obyvatele. Podle tamního ministerstva zdravotnictví bylo po návštěvě řetězce na začátku srpna hospitalizovaných dalších šest lidí ve věku od 40 do 79 let, informuje web NBC News. Příčinu úmrtí vzápětí odhalila inspekce. 

"Vyšetřovatelé našli nebezpečnou bakterii listerie ve strojích na zmrzlinu, které nebyly správně vyčištěné," uvedl americký úřad v oficiálním prohlášení. Přestože podle inspektorů přestali majitelé obchodu používat tento stroj na zmrzlinu už 8. srpna, trvalo ještě řadu dnů, než se u lidí projevily symptomy otravy touto bakterií. 

[chooze:article;value:516018]

Mezi příznaky této infekční nemoci patří horečka, bolesti svalů a hlavy, ztráta rovnováhy, záchvaty průjmu i zvracení, upřesnil deník Independent. ​Restaurace se hostům na svých sociálních sítích omluvila. "Hluboce litujeme všeho, co jsme mohli svým jednáním způsobit," napsali v tiskové zprávě

Špatně vyčištěné stroje, které obsahovaly nebezpečné bakterie, v červenci odhalila i inspekce v Česku. Za porušení hygienických předpisů dostali obchodníci v několika krajích několikatisícové pokuty. 

Infekční onemocnění způsobené bakterií listerie je smrtelně nebezpečné. Přenáší se pomocí kontaminovaných potravin, které bývají často špatně zpracované nebo znečištěné. Největší riziko představuje pro starší lidi, těhotné ženy nebo osoby s oslabenou imunitou. 

Místo dobroty plno bakterií. Kontrolou v Praze neprošla více než půlka zmrzlin (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.