Dálnice D3 v jižních Čechách bude hotová už příští rok, avizoval Fiala

"V rámci výjezdních zasedání se snažíme řešit témata, která se týkají konkrétních regionů, ale mají i přesah. Dnes jsme se zabývali národním plánem obnovy, jeho finalizací. Bavili jsme se také o dopravní infrastruktuře, přeshraniční spolupráci a celé řadě témat, která jsou důležitá," řekl na tiskové konferenci Fiala.

Vzhledem k aktuální situaci vláda jednala i o pomoci Ukrajině po zničení Kachovské přehrady. "Ministerstvo obrany poskytne Ukrajině některé věci, které jsou pro řešení této katastrofy důležité. Systémy pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy, motorová čerpadla na špinavou vodu, záchranné vesty a tak dále. Budeme koordinovat další pomoc mezi jednotlivými rezorty. Pomoc už poskytlo ministerstvo zahraničí," popsal Fiala.

Důležitým tématem je podle Fialy dopravní infrastruktura v jižních Čechách. "Stát se snaží už 30 let postavit dvě dálnice a stále se to v té definitivní podobě nedaří. Jsem přesvědčen, že to je faktor, který podvazuje rozvoj České republiky," poznamenal Fiala.

[chooze:article;value:508029]

"Nejvýraznějšími stavbami je stavba písecké dálnice D4 formou PPP projektu a dokončení jihočeské dálnice D3," sdělil Fiala. Přes problémy se podle Fialy všichni shodují, že stavba bude hotová do konce roku 2024. Dostavba dálnic je podle něj pro vládu prioritou.

"Schválili jsme návrh na financování projektu Evropské hlavní město kultury 2028 ve výši až 480 milionů korun," prohlásil Fiala. Soupeří Broumov a České Budějovice.

"Myslím si, že je pro vládu přínosné takhle vyjet," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Na tiskové konferenci promluvil i o úsporném balíčku. "Je to politická diskuze, která musí mezi vládou a kraji proběhnout, dohodli jsme se, že ji povedeme a povedeme ji korektně," upozornil. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.