Dálnice u Frýdku-Místku je uzavřená. Úsek se opravuje už potřetí

Po obchvatu Frýdku-Místku jezdili řidiči jen necelý rok. Dálnici, která se otevřela na konci loňského června, teď rozebírá těžká technika. "Od začátku byly s betonovou vozovkou na zmíněném úseku poměrně zásadní problémy. Neustále jsme to reklamovali, ale bohužel zhotovitel nebyl schopen se z těch problémů poučit," postěžoval si generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Přitom zmíněnou část už zhotovitel musel dvakrát opravovat. Obdobné problémy s kvalitou jsou i na dvou úsecích na dálnici D48 u Nového Jičína. "Ta kvalita neodpovídala našim požadavkům. Jsme velmi přísní, pokud jde o kvalitu stavby," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

[chooze:article;value:505213]

​Dálnice D48 je nejspíš zakletá. 2,5 kilometru nové dálnice museli silničáři rozebrat už v dubnu u Bělotína na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Podle testů by tam betonový povrch po pár letech zničila zimní údržba. "Ty hodnoty tam byly tak vysoké, že i zhotovitel přistoupil okamžitě k návrhu nápravy a začalo se tam vybourávat," uvedl v dubnu ředitel úseku kontrol kvality staveb ŘSD Jiří Hlavatý.

Oprava tří úseků u Frýdku-Místku, která začala v úterý, by měla být hotová do konce června. "Vše jde na vrub zhotovitele. To znamená, že stát, potažmo ŘSD, to nebude stát ani korunu," dodal Mátl.

Ředitelství silnic a dálnic bude navíc pečlivě kontrolovat i další nově postavené úseky. Zároveň se chce dohodnout na delší reklamační době. Ta je běžně desetiletá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.