Další banky řeší kybernetický útok, nefungoval web ani internetové bankovnictví

Rozsáhlé výpadky začaly řešit dvě velké české banky ve čtvrtek ráno. "Stejně jako někteří naši kolegové včera, stali jsme se dnes ráno i my terčem kybernetického útoku," sdělila Moneta Money Bank na svých sociálních sítích

S řešením výpadku webových stránek, na které se nešlo několik hodin přihlásit, a kolapsu internetového bankovnictví pro část uživatelů se s klienty na sociálních sítích svěřila i Raiffeisenbank. Podle oficiálního prohlášení byla terčem takzvaného DDoS útoku, který zahltil servery. "Ujišťujeme vás, že vaše peníze ani citlivá data v ohrožení nejsou," ujistila společnost. 

Problémy s přihlašováním do mobilního a internetového bankovnictví hlásila i Max banka. "V tuto chvíli nefunguje naše internetové bankovnictví a mobilní aplikace. Na jejich zprovoznění usilovně pracujeme," napsali po desáté dopoledne na sociální sítě. Po jedné hodině odpoledne už byly jejich internetové služby k dispozici. Nedostupný byl dopoledne také web energetické společnosti ČEZ. Jeho portál "Můj ČEZ" kvůli útokům hackerů hlásil odstávku. 

Rozsáhlý kybernetický útok později potvrdil i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). "Evidujeme pokračující útoky na část českého bankovního sektoru. Jedná se opět o DDoS útoky, které mohou dočasně ovlivnit dostupnost některých služeb daných institucí," uvedla mluvčí Eva Rajlichová s tím, že úřad pracuje s firmami na vyřešení situace. 

Možnému hackerskému útoku čelí banky už druhý den po sobě. Ve středu napadla ruská skupina NoName057(16) internetové bankovnictví a weby Fio Bank, Československé obchodní banky (ČSOB) a AirBank, uvedl NÚKIB. Podle bank ve středu nikdo nezaútočil na účty klientů, pouze byly několik hodin nedostupné služby po internetu. Mimo to stejně jako ve čtvrtek zaútočili také na web Pražské burzy. 

[chooze:article;value:520072]

Stejná skupina se na svém telegramovém účtu přihlásila i k čtvrtečnímu útoku. V příspěvku sdílela zprávu z médií o výpadcích v několika českých bankách a zmiňuje, že jde o napadení "rusofobního Česka". K útoku se na sociální síti Telegram přihlásili i ve středu. Podle analytika a experta na kyberbezpečnost Miloslava Lujky tato ruská hackerská skupina pravidelně útočí na země a organizace po celém světě, které z jejich pohledu podporují Ukrajinu. 

Kyberútokům letos čelily i nemocnice (03/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.