Další drsný den pro hasiče. Před večerem už museli řešit stovku požárů

[chooze:gallery;value:32347]

​Devět jednotek hasičů vyrazilo v neděli o půl jedné odpoledne do lesa mezi Plzní-Bolevcem a obcí Záluží. "Jednalo se o požár lesního porostu o rozloze 50 na 50 metrů," uvedl Michal Holeček za plzeňské hasiče. Nebyl to ale jediný požár, hasiči jich v kraji v neděli museli řešit před 17. hodinou deset. Za celou sobotu jich měli 19.

U Libčevsi v Ústeckém kraji vzplálo pole. Hasičům se ale naštěstí podařilo dostat požár rychle pod kontrolu. Oheň ale zničil 20 hektarů pozemku.

[chooze:article;value:512419]

​Třetí stupeň požárního poplachu bylo nutné vyhlásit na Vysočině u obce Hvězdoňovice na Třebíčsku. Na místo vyjelo celkem 12 jednotek hasičů, odhad škody je 780 tisíc korun.

Největším požárem v Pardubickém kraji bylo hořící pole s balíky slámy na ploše 150 na 60 metrů. Zasahovalo tam šest jednotek hasičů. "Požár způsobil nejspíš neznámý předmět v žacím stroji kombajnu. Škody nejsou dosud vyčísleny. Hasiči bojovali nejen s plameny, ale také s obrovským horkem, které panuje v celé republice," sdělila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Zatímco za celý pátek museli hasiči řešit 112 požárů, za sobotu toto číslo stouplo na 161, okolo 17. hodiny to bylo 140. V neděli do 17. hodiny vyjížděli ke 107 požárům, z toho 70 bylo v přírodním prostředí – 52 požárů polních a travních porostů, 18 lesních porostů.

Až do odvolání stále platí výstraha před požáry pro celé Česko. Lidé by neměli rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem ani používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

​Česko v plamenech. Kvůli extrémnímu suchu hasiči stále častěji vyjíždějí k požárům polí. Podívejte se na sobotní reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.