Další důkaz barbarství Rusů. Zajatcům měli uřezat hlavy, videa dali na internet

Minulý týden se na sociálních sítích objevila dvě videa. Na nich mají ruští vojáci zaživa uříznout hlavy ukrajinským zajatcům. První video bylo zveřejněno už 8. dubna. Podle deníku CNN jej natočili ruští žoldáci z Wagnerovy skupiny.

Na záběrech leží vedle zničeného auta dvě těla ukrajinských vojáků. Někdo další na videu říká, že obrněné vozidlo zničila mina. Hlasy na videu jsou zkreslené, aby se zabránilo identifikaci. Pak se řeč stáčí k tělům na zemi a někdo se smíchem říká: "Zabili je. Někdo k nim přišel. Přišli k nim a usekli jim hlavy". Na záběrech to údajně vypadá, že vojákům byly usekané i ruce.

Druhé video brutální vraždy ukrajinského válečného zajatce se podle deníku Ukrajinská pravda objevilo na internetu 11. dubna večer. Na záběrech je vidět, jak ruský voják usekl nožem hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle deníku byl zajatec v té době ještě naživu.

[chooze:article;value:499299]

​"Pokračuj v práci. Zlom mu vaz. Sakra, tys nikdy neodřezával hlavu?" komentují další na videu. Rusové pak useknutou hlavu ukazují na kameru a říkají, že by měla být poslána veliteli na Ukrajinu. Video bylo pravděpodobně pořízeno vloni v létě.

Na videa reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Toto je video Ruska takového, jaké je," říká. Podle něj to není poprvé, co se něco takového stalo. "Na nic nezapomeneme a ani vrahům neodpustíme. Za vše ponesou odpovědnost," dodal.

Vraždění a mučení zajatců je přitom válečným zločinem. V Ženevské úmluvě totiž stojí, že se "zajatci se musí vždy zacházet lidsky". Chování Rusů na videích navíc připomíná postupy islámských teroristů, kteří surové popravy svých zajatců často zveřejňují na sociální sítě.

Rusko podle Prigožina konečně dobylo Bachmut. Ukrajinský prezident tvrzení popírá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.