Další energetická firma v problémech. Klientům odmítá vracet přeplatky

Pan Jiří H. je klientem společnosti Lidová energie s.r.o., která mu dodává elektřinu. "Pravděpodobně se schyluje k dalšímu krachu jedné energetické společnosti. Dluží nám přeplatek za dodávky elektrické energie ve výši necelých 29 tisíc korun," řekl TN.cz Jiří.

Dodavatel navíc dle jeho zkušeností vůbec nereaguje. Energetický regulační úřad (ERÚ) potvrdil, že se firma potýká s problémy. "Podněty na společnost Lidová energie se zabýváme. Letos koncem června nabyla právní moci souhrnná pokuta ve výši 2 240 000 korun, kterou jsme podle energetického zákona společnosti udělili za spáchání přestupků týkajících se reklamací. Konkrétně za nedodržení termínů samotných vyúčtování a lhůt při reklamacích," sdělil mluvčí ERÚ Jan Hamrník.

[chooze:article;value:532922]

Úřad navíc dodavateli udělil i další pokutu za nevyúčtovávání zákazníkům. Ta zatím ale nenabyla právní moci. "Bylo mi doporučeno obrátit se a vymáhat dlužnou částku přes exekutora a soud," doplnil Jiří.

Pan Jiří navíc není jediný, kdo má s touto firmou velké problémy. Podle spotřebitelského portálu VašeStížnosti.cz mají u stejného dodavatele s vrácením přeplatků za energie potíže také další lidé. Jen za letošní rok přibylo desítek stížností od různých klientů. "Celou záležitost ohledně přeplatků intenzivně řešíme," uvedla TN.cz společnost Lidová energie s. r. o.

"Dle výpisu z rejstříku exekucí již jedna exekuce je na tuto společnost podaná. Je tedy zřejmé, že společnost má odstavené účty, majetek, a proto přeplatky nikomu nezasílá," myslí si Jiří.

Co dělat?

Vymáhat celý přeplatek je podle úřadu možné pouze formou exekuce, tedy skrze soudního exekutora nebo soud. Přičemž je ještě předtím možné zaslat dodavateli energií předžalobní výzvu.

[chooze:article;value:531087]

"K exekuci je třeba disponovat tzv. exekučním titulem, většinou rozhodnutím o přiznání pohledávky. Toho se může každý zákazník domáhat u příslušného civilního soudu prostřednictvím žaloby, spotřebitel navíc u ERÚ v rámci návrhu na spor, který je mimosoudní obdobou žaloby," popsal Hamrník.

Výjimkou je pouze situace, kdy by u dodavatele bylo zahájeno insolvenční řízení. V takovém případě lze pohledávky uplatnit pouze přihlášením do insolvenčního řízení.

Podniky jsou kvůli drahým energiím v krizi. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.