Další erupce na Islandu se blíží. Úřady varují před dvěma scénáři

Na Islandu se zřejmě schyluje k další sopečné erupci. Tamní meteorologové totiž zaznamenali zvýšení rizika u města Grindavík. Ten leží na poloostrově Reykjanes na jihozápadě země. "U Grindavíku je podle nového hodnocení rizik Islandského meteorologického úřadu zvýšené riziko sopečné erupce," informovala tamní televize RÚV.

Pokud by sopka vybuchla, jednalo by se už o čtvrtou erupci za poslední tři měsíce. Předchozí zasáhly Island vloni 18. prosince a letos 14. ledna a 8. února. Podle deníku Newsweek hladina magmatu dosahuje stejné úrovně, jako tomu bylo těsně před předchozími erupcemi.

[chooze:article;value:540906]

​Vědci tak mají dva možné scénáře, jak by se mohla situace vyvíjet. Prvním z nich je, že by k erupci mohlo dojít v oblasti pohoří Stóra Skógfellem, jako tomu bylo v případě prosincové a únorové erupce.

Podle druhého scénáře hrozí erupce v Hagafellu. Situace by mohla být podobná té v lednu, která trvala několik dní. Láva tehdy spálila několik domů v Grindaviku, a to i navzdory stavbě bariér. Téměř čtyřtisícové město se muselo evakuovat.

V únoru zasáhla sopečná erupce i nedaleké lázně Modrá laguna, které jsou oblíbenou turistickou destinací. Návštěvníky evakuovali do hotelů a lázně musely být uzavřeny.

Sopka na Islandu může kdykoliv znovu vybuchnout. Pod zemí proudí magma (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.