Další extrém. Na Evropu o víkendu zaútočí vlna veder

Letošní zářijové teploty trhaly rekordy téměř po celém světě. V Česku se dokonce rtuť teploměru vyšplhala k hodnotám, které byly v tomto období naměřeny poprvé. Někde teploty atakovaly i 29,8 °C. A podle předpovědí ani říjen nezůstane pozadu.

Pyrenejský poloostrov a západní Evropa mají totiž před sebou další teplotně výrazné, nadprůměrné dny. "Opět tam pronikne vzduch původem ze Sahary," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Nejanomálnější teploty opět předpovídají ve Španělsku, Portugalsku, Francii i v celém Spojeném království.

"Ve Španělsku a Portugalsku se bude teplota zastavovat až na 34 °C, ve Francii na 30 °C, nad Velkou Británií očekávají až 27 °C. Bude to už druhá vlna výrazně nadprůměrných teplot během posledních 14 dnů," dodala Honsová. Přesně za týden ale bude nad Pyrenejským poloostrovem o 15 °C chladněji a v západní Evropě o 12 °C. 

[chooze:article;value:524774]

Česko ale čeká příznivý víkend. Venkovní víkendové aktivity si nicméně naplánujte spíše na sobotu. "To bude oblačnosti méně a odpolední teploty budou šplhat k letním hodnotám," předpověděla Honsová.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C a denní se vyšplhají až na 25 °C. Na severu území ale později odpoledne a na večer teploty lehce klesnou, bude oblačno až zataženo a postupně může přijít i déšť.

Během noci na neděli bude přes Česko přecházet studená fronta od severu. "Výrazně srazí teploty a přinese na sever déšť. Na vrcholcích Krkonoš není vyloučené sněžení," řekla Honsová. Denní teploty budou klesat na 8 až 13 °C"Zpočátku dne bude zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i sněhové. Postupně bude docházet k ustávání srážek a k ubývání oblačnosti," dodala.

Jihovýchod Asie bojuje s počasím. Japonsko zasáhlo zemětřesení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.