Další krach jednání. Od pátku lékaři výrazně omezí péči

Ministerstvo zdravotnictví se nedokázalo ani v pondělí domluvit s lékaři a lékařskými odbory ohledně platů zdravotníků. Ti nesouhlasili ani s dosud nejvyšší nabídnutou částkou. Stát by na platy přidal osm a půl miliardy korun. 

"Ministerstvo zdravotnictví dalo nejvyšší možnou nabídku osm a půl miliardy korun na nárůst platů od 1. ledna včetně růstu tabulkových platů o pět procent. To odbory bohužel odmítly. Ačkoli k dohodě nedošlo, dostanou zdravotníci i nezdravotničtí pracovníci v přímo řízených nemocnicích přidáno, a to od 1. ledna 2024 dle původního návrhu ministerstva zdravotnictví," uvedl po jednání náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. 

[chooze:article;value:530814]

Odbory přišly s reakcí na to, že k dohodě stále nedošlo. Od prosince bude znatelně omezena péče o pacienty. "Cítím povinnost se omluvit pacientům, že kvůli neústupnosti pana ministra Válka (TOP 09) bude zdravotní péče v prosince v nemocnicích zásadním způsobem omezena. Zároveň prosím o pochopení, protože pokud bychom k té akci, která není žádnou stávkou, je to pouhé dodržování zákonů této země, tak by zdravotní péči v nemocnicích za rok, za dva, za tři neměl kdo poskytovat," varoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Lékařským odborům se mimo jiné nelíbí nastavení pracovní doby. V nemocnicích podle nich slouží unavení lékaři, čímž je ohroženo zdraví jich i pacientů. "Dobře si pamatujeme, že porušování všech pravidel, ohrožování bezpečnosti pacientů, které ošetřují unavení lékaři, chtěli politici včetně ministra Válka a ministra Jurečky (KDU-ČSL) řešit tím, že to porušování zákona chtěli pouze zlegalizovat," přidal Kubek. 

[chooze:article;value:530485]

Ministerstvo zdravotnictví chce ale podle svého vyjádření spolupracovat s ministerstvem práce a sociálních věcí na tom, aby vyšetřilo stížnosti týkající se nedodržování zákoníku práce v nemocnicích. Kromě toho by měla být ve čtvrtek podle Válka v Poslanecké sněmovně projednána novela zákoníku práce, kterou schválila vláda. 

"Předpokládám u ní širokou shodu napříč koalicí i opozicí. Ještě v prosinci také zřídím pracovní skupinu k přípravě zákona o odměňování zdravotníků, která na něm začne pracovat tak, aby byl platný od roku 2025," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.