Další mladí lidé se otrávili HHC. Snažíme se ho zakázat, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zavedení opatření, kterým by zakázalo prodej výrobků obsahujících psychoaktivní látku HHC. Redakci TN.cz to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

"Ministerstvo před HHC už delší dobu varuje. Loni jsme například navrhli zařazení této látky na seznam návykových látek. Bohužel to vláda tenkrát odmítla," tvrdí mluvčí. 

Způsobů, jak proti této látce zakročit, je prý hned několik. "Podporujeme zákon o psychomodulačních látkách. Ten to částečně určitě řešit bude, jeho přijetí ale nějakou dobu potrvá. Ve Sněmovně prošel teprve prvním čtením," vysvětluje Jakob.

[chooze:article;value:539476]

Ministerstvo se proto ohlíží také po dalších řešeních. "Buď budeme chtít znovu zařadit tuto látku na seznam návykových látek, nebo budeme hledat mimořádné opatření jak zakázat její prodej. Současná situace, kdy trpí malé děti, je neúnosná," dodal mluvčí.

Narážel tím především na situace, kdy si látku obsaženou v gumových bonbonech bez problému koupily v automatu i děti. Několik z nich přitom skončilo i v nemocnici. Látka ale může pořádně zavařit i dospělým. O víkendu se karlovarští záchranáři museli starat o další přiotrávené, tentokrát už plnoleté.

[chooze:article;value:515829]

 "Vyjížděli jsme k sedmi osobám narozených mezi lety 2003 a 2005. Z toho čtyři osoby byly převezeny do zdravotnického zařízení, protože jejich zdravotní stav byl v některých případech až vážný. Jednalo se o nevolnost, zvracení a poruchy vědomí," řekl TN.cz mluvčí karlovarské záchranky Radek Hes.

HHC není na seznamu zakázaných látek. Člověk by však po nich neměl řídit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.