Další obchodní řetězec stahuje med lesní. Mohou v něm být stopy antibiotik

Obchodní řetězec Lidl v pondělí oznámil, že z jeho pultů zmizí med lesní od společnosti MEDOKOMERC. Přestat prodávat se mají balení o 500 a 900 gramech s datem minimální trvanlivosti 21. března 2025, 4. dubna 2025 a 15. května 2025.

Společnost oznámila, že při kontrolách objevila ve svém medu antibiotikum. Konkrétně se mělo jednat o ciprofloxacin. Na ten se doposud medy kontrolovaly pouze mimo Evropu. Výsledky ale bývaly negativní.

"Evropské medy jsme na ciprofloxacin nekontrolovali, protože se toto antibiotikum v Evropě, dle dlouhodobého monitoringu laboratoří, u léčení včel nepoužívalo. Aktuální situace se ale změnila a dle nového monitoringu laboratoří se ciprofloxacin začal v některých vzorcích evropských medů objevovat," uvedla společnost.

[chooze:article;value:514228]

​"Pokud tyto šarže máte doma, žádáme vás o jejich vrácení přes obchodní síť, kde jste tento med nakoupili," vyzvala společnost. Med ze svých pultů tak nestahuje jen Lidl, ale například i Billa. Ta tak učinila už v červenci tohoto roku.

"Ostatní vyrobené šarže květových, lipových a lesních medů jsou na všechna antibiotika negativní, tedy ostatní med v obchodech je v pořádku," ujistila zákazníky společnost. Za selhání se omluvila.

Vychytávky pro zemědělce. Výstava představila virtuální ohradník i drony na postřik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.