Další odhalení z uniklých dokumentů: USA měly špehovat Zelenského

Některé dokumenty, které před pár dny unikly z přísně střeženého amerického Pentagonu, odhalují rozsah amerického odposlouchávání klíčových spojenců, ale i nepřátel. Americká CNN analyzovala desítky těchto dokumentů.

Odposlouchávání ukrajinského prezidenta

Jeden z nich odhalil, že USA měly odposlouchávat ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle blízkého zdroje ukrajinské hlavy státu nejde o překvapivé zjištění, ale ukrajinští představitelé jsou únikem dat znepokojeni.

Zelenskyj měl například koncem února "navrhnout zaútočení na místa ruského nasazení v Rostovské oblasti". To se mělo stát pomocí bezpilotních letounů, a to proto, že Ukrajina nemá k dispozici zbraně dlouhého doletu, které by byly schopné takovou vzdálenost překonat.

Podle odborníků by uniklé dokumenty mohly poskytnout Rusku cenné informace, jako jsou například přesné počty ukrajinských vojáků i harmonogram dodávek zbraní. Ukrajina už ale prý kvůli úniku dat pozměnila strategii.

[chooze:article;value:498671]

​Spojenectví wagnerovců a Turecka

Podle uniklých dat se americkým tajným službám podařilo proniknout i mezi nepřátele. USA byly schopny zachytit ruské plány ohledně boje s tanky NATO, které zahrnovaly "vytvoření tří palebných zón".

Dokumenty také ukázaly obavy USA ohledně Wagnerovy skupiny. Podle webu The Washington Post získaly Spojené státy přístup k jejím vnitřním plánům. Skupina údajně plánovala nakoupit zbraně od Turecka, spojence NATO.

[chooze:article;value:498708]

​Zástupci wagnerovců se měli podle jednoho z uniklých dokumentů začátkem února "setkat s tureckými kontakty, aby z Turecka nakoupili zbraně a vybavení pro Wagnerovu skupinu v Mali a na Ukrajině". Mluvčí turecké vlády odmítl podezření z podpory Ruska komentovat.

Dokumenty ale odhalily i to, že Spojené státy bedlivě pozorují snahu Íránu o vytvoření jaderné zbraně. Vývoj jaderného programu sledují USA i v Severní Koreji.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.