Další pandemie zřejmě přijde opět z Číny. Vědci varují před nově odhalenými viry

Koronavirus není ani zdaleka jediný a může mít následovníky. Mezi nebezpečné patří 36 nových virů zjištěných u zvířat, jako jsou mývalové, norci a morčata na čínských kožešinových farmách, upozorňuje britský list Telegraph s tím, že množství zjištěných virů odborníky překvapilo.

Společně s těmi dříve zjištěnými jich je 125 a u 39 z nich je potenciálně velké riziko přenosu na člověka, upozorňuje odborný časopis Nature, který se studií původně přišel.

Rizikovým faktorem je těsné soužití lidí a zvířat v čínských domácích chovech a výzkumníky znepokojuje hlavně nález viru HKU5 v plicích a střevech norků.

[chooze:article;value:549467]

​"Ten je pro nás červenou vlajkou, na kterou se zaměříme, a s největší pravděpodobností se objeví také u lidí," upozornil Eddie Holmes, evoluční biolog a virolog z univerzity v australském Sydney.

O norcích vědí své například v Dánsku. Zvířata chovaná pro své oblíbené kožešiny se tam v roce 2020 nakazila koronavirem, ten v jejich organismech zmutoval a v nové podobě mohl infikovat lidi. To následně, jak tehdy informoval i web TN.cz, vedlo k preventivní likvidaci asi 17 milionů těchto šelem.

U slepic byl objeven velmi agresivní virus H5N1 (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.