Další rána pro Zelenského. USA omezí pomoc Ukrajině

Výsledek jednání ukrajinského prezidenta Zelenského ve Spojených státech popisují zahraniční média jako další tvrdou ránu. Zde se snažil přesvědčit členy amerického Kongresu o další pomoci pro Ukrajinu, ale nepochodil. Podle republikánů je nemožné, aby Kongres ještě před Vánocemi schválil balík pomoci ve výši v přepočtu přes dva biliony korun určený pro Ukrajinu a Izrael.

Schválení podmiňují změnou přístupu demokratů a prezidenta Bidena k migrantům z Latinské Ameriky. Podle republikánů by se imigrační politika měla zpřísnit. U prezidenta Bidena byl Zelenskyj o něco úspěšnější. "Ukrajina vyjde z této války jako hrdá a svobodná země. Budeme i nadále Ukrajině dodávat důležité zbraně a vybavení tak dlouho, jak jen budeme moci, a to včetně pomoci ve výši 200 milionů dolarů, kterou jsem právě dnes schválil," řekla hlava Spojených států. 

[chooze:article;value:532500]

Podle bývalého českého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) za slábnoucí podporou Západu stojí hlavně únava z války a vnitřní politické spory v USA. Pozoruhodný podle něj byl průběh jeho návštěvy. "Před rokem byl Zelenskyj ve Washingtonu přijímaný jako rocková hvězda. Teď chodil od dveří ke dveřím a ukazuje se, že v další podpoře hraje americká vnitřní politika velkou roli. Republikáni po Bidenovi chtějí vědět, jaká je strategie pro Ukrajinu a co znamená vítězství Ukrajiny," míní. 

Po vyjednávací misi v USA odletěl Zelenskyj do Norska, kde se sešel s lídry severských zemí. Ti mu slíbili plnou podporu, dokud bude třeba. "Norsko bylo první zemí, která přijala dlouhodobý program podpory Ukrajiny. Moc vám děkuji," řekla po jednání hlava země, kterou téměř před dvěma roky napadlo Rusko. 

Norsko poskytne Ukrajině další pomoc ve výši v přepočtu více než šesti miliard korun. Ty by měly jít zejména na provoz ukrajinských nemocnic a škol. Zelenskyj o podporu bojuje na všech frontách. Na toto téma dokonce debatoval v Argentině i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který chce blokovat vstup Ukrajiny do Evropské unie. Na tiskové konferenci v Oslu Zelenskyj řekl, že Orbán nemá jediný důvod k této blokaci.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.