Další rozkol v koalici? ODS rozčarovalo "protivládní video" ministra Rakušana

Vody vládních poslanců v pondělí odpoledne rozčeřilo video 1. místopředsedy kabinetu Víta Rakušana (STAN), ve kterém propaguje hnutí, jemuž šéfuje. Na síti X v rámci změny vizuální identity politického uskupení zveřejnil klip, ve kterém v "poločase vládnutí" hovoří k dalším lidem ve fotbalové šatně. 

"Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme a hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromis. Je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat," řekl. 

Vzápětí se ho "spoluhráč" zeptá, jestli tohle řekl premiérovi Petru Fialovi. "Řeknu mu to! Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správný. A vy mi to přijďte říct na diskuze. Přijmu jakoukoli kritiku. A samozřejmě bez cenzury," zakončuje. 

[chooze:article;value:536350]

​Netrvalo dlouho a hned se do něj pustili významní členové ODS. Jako jedna z prvních se proti němu vymezila europoslankyně Veronika Vrecionová. "Škoda, že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa," napsala stroze. Bez reakce to nenechala poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která se jen ironicky zeptala, jestli to Rakušanovi europoslankyně sama řekla. 

Poradce premiéra Ondřej Krutílek z ODS s kritikou na Rakušana taky nešetřil. "Nevím, jestli je teda fakt nejlepší cesta začít kritizovat premiéra v líbivém videu než si to vyříkat na vládě z očí do očí," uvedl na sociální síti.

Přidal se k němu i jeden z nejbližších lidí premiéra Fialy, jeho tajemník a poradce František Cerha (ODS). "Pokud má koaliční vláda fungovat, musí být z logiky věci založena na vzájemném respektu a kompromisech. Pokud zabředne do žabomyších válek, vzájemného obviňování a mistrování, pomáhá to pouze opozici," poznamenal v reakci na video. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.