Další smrt kvůli náplasti s fentanylem v Česku. Dealerovi hrozí až 18 let

Okolnosti dalšího úmrtí na nebezpečnou drogu fentanyl, která je obzvlášť rozšířená v USA, znovu vyšetřovali čeští kriminalisté. V Česku se látka šíří právě ve formě náplastí proti bolesti, které tuto toxickou látku obsahují. Na konci června si ji nalepila na tělo 36letá žena ze Zlínska, která vzápětí na otravu touto drogou po selhání organismu zemřela. 

Ve středu obvinili zlínští kriminalisté 49letého muže, který jí měl náplasti s látkou prodat. "Vrchní komisař z Odboru obecné kriminality ze Zlína obvinil muže z Brna ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy," uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Drogu měl muž pravidelně dodávat díky tomu, že měl na náplasti recept do lékárny. "Neoprávněně distribuoval omamnou látku, která byla lékařem předepsaná jeho nemocné matce," vysvětlila mluvčí s tím, že ženě tento lék prodával za 500 korun. Za zločin mu hrozí až 18 let ve vězení. 

[chooze:article;value:516390]

V USA zabíjí fentanyl ve velkém 

Tato droga se v Česku objevuje právě kvůli zneužití náplastí stále častěji. "V Česku dochází k úmrtím v souvislosti s fentanylem výlučně s náplastmi. Tedy s léčivem, které uniká do nelegálních trhů," vysvětlil v rozhovoru pro TN Live ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Na předávkování zemřela na začátku srpna také 43letá žena z Bruntálska, které syntetický opiát fentanyl získaný z náplasti vpíchl její přítel do žil. O případu informovala redakce TN.cz. Narkomana stíhá policie ve vazbě. 

Fentanyl je syntetická omamná látka, která podle lékařů může být až stokrát silnější než morfin a zhruba padesátkrát intenzivnější než heroin. Původně vznikl jako lék proti bolesti, kvůli rozšíření na černém trhu ve Spojených státech se ale stal příčinou jedné z nejničivějších drogových epidemií za poslední roky. Podle amerického Úřadu pro potírání drog je tam nyní fentanyl nejčastější příčinou smrti lidí pod 50 let a na svědomí měl jenom loni víc než 110 tisíc lidských životů. 

Dealeři ve Spojených státech často přimíchávají fentanyl i do jiných drog, kvůli čemuž je podle odborníků droga tak nebezpečná. "Droga utlumuje a je zneužívána zejména těmi, kteří užívají i jiné opiáty. Dávka, která vás může zabít, je velmi malá, a pokud je uživatel zvyklý na směsi například heroinu a dostane se k této látce, může ho to velmi snadno zabít," upozornil Frydrych s tím, že se do Česka fentanyl údajně dováží v malých objemech.  

Jedna z nejnebezpečnějších drog se šíří po celém světě. Oběti má i v Česku (9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.