Další smrtelná pandemie je nevyhnutelná, varuje přední epidemiolog

Anglický hlavní epidemiolog Chriss Whitty upozornil, že svět čeká další pandemie srovnatelná s tou u nemoci covid-19. "Musíme předpokládat, že v budoucnu dojde k pandemii podobného rozsahu," cituje jej deník Guardian. "Je to jisté," dodal Whitty s tím, že by bylo hloupé předpokládat, že k dalšímu přenosu smrtelného viru bez zjevných prvotních příznaků už nedojede.

Lékař to prohlásil na veřejném slyšení týkajícím se právě covidové pandemie. Její průběh v Británii přitom označil za katastrofální. Zdůraznil však, že by situace byla ještě horší, pokud by tehdy vláda nepřistoupila k lockdownům. Kritizoval také nedostatečné kapacity britského zdravotnictví, zvláště pokud jde o pacienty ve vážném stavu.

Podle českého ministerstva zdravotnictví ale v nejbližší době žádný zdrcující úder smrtící nemoci na našem území nehrozí. "V následujících týdnech lze očekávat typický nárůst počtu nemocných pozorovaný vždy na podzim a s tím související nárůst počtu hospitalizovaných," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:575695]

​"Denní průměr evidovaných případů covid-19 se nyní pohybuje okolo tisíce. Epidemiologická situace je před nastávající sezónou respiračních onemocnění standardní a očkovacích látek je dostatek," doplnil mluvčí.

"V letošním roce bylo hlášeno také 31 809 případů černého kašle, nejvíce ve věkové skupině 15–⁠⁠⁠⁠⁠⁠19 let. Ministerstvo zdravotnictví nadále sleduje setrvalý stav, avšak s ohledem na cirkulaci původce nákazy v populaci lze očekávat v následujících měsících nárůst případů," informovalo dále ministerstvo. Na otázku, jak se Česko poučilo z minulé pandemie, ale resort nereagoval.

Evropou se šíří nová varianta covidu. Je rychlá a stane se dominantním kmenem (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.