Další spor mezi Polskem a Ukrajinou. Přidali se i Slováci

Mezi Ukrajinci a Poláky se rozhořel další spor. Velcí spojenci z doby začátku ruské invaze se například kromě dovozu obilí přou také kvůli kamionům. Polští řidiči kvůli tomu už týden blokují tři hraniční přechody s Ukrajinou a přilehlé silnice.

Vadí jim, že Evropská unie zrušila nařízení vyžadující po ukrajinských řidičích kamionů povolení k činnosti. Vzniká jim tak konkurence. Na hranicích se kvůli jejich blokádě tvoří desítky kilometrů dlouhé kolony, v nichž se podle portálu Onet čeká i stovky hodin.

Podle deníku Wyborcza smí přes hraniční přechody projet jen jeden ukrajinský řidič za hodinu. Volný průjezd prý mají naopak polští řidiči a kamiony přepravující vojenskou a humanitární pomoc.

[chooze:article;value:529617]

Do věci už se vložila i Evropská komise. "Polské úřady jsou podle práva EU povinny zajistit volný pohyb ukrajinských kamionů na hraničních přechodech," cituje jejího mluvčího polské rádio RMF 24.

Naopak na stranu svých polských kolegů se přidali dopravci ze Slovenska a ve čtvrtek na hodinu zablokovali hraniční přechod Užhorod – Vyšné Nemecké. "Žádáme Evropskou komisi, aby okamžitě zavedla pro ukrajinská vozidla povolenky na přepravu, protože evropské společnosti padají na ústa a neumí jim konkurovat," uvedla na facebooku Unie dopravců Slovenska (UNAS).

[chooze:article;value:529646]

"Nesouhlasíme s nelegální prací ukrajinských dopravců na Slovensku a v Evropské unii. Nemají pracovní povolení, proto je to nelegální," cituje pak šéfa UNAS Vladimíra Sopúcha portál WP.  

Akce může mít prý ještě pokračování. "Hodinová blokáda je varovným protestem. V dalším kroku zašleme naše stanoviska a požadavky Evropské komisi. Pak začnou na Slovensku permanentní blokády," nechal se slyšet zástupce polských dopravců Rafał Mekler.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.