Další tlak na Izrael. Spojence rozzuřil zásahem uprchlického tábora

Uprchlický tábor nedaleko Rafáhu měl podle Izraele poskytnout bezpečné útočiště vysídleným Palestincům. Navzdory slibům v něm ale při nedělním izraelském útoku přišly o život desítky lidí.

"Viděl jsem tělo otce, který v rukou držel dítě, kterému mohlo být kolem tří let. Jejich ostatky byly zuhelnatělé, takže jsme je od sebe nemohli oddělit. Museli jsme je proto dát do pytle na mrtvoly společně. Bylo to velmi, velmi těžké," řekl vedoucí lékař organizace International Medical Corps Javed Ali.

[chooze:article;value:554688]

​Podle zatím nepotvrzených informací, se kterými přišla americká televizní stanice ABC News, mohl být na vině šrapnel, který mohl zapálit palivovou nádrž. Ta pak údajně v táboře způsobila rozsáhlý požár.

"V Rafáhu jsme již evakuovali okolo jednoho milionu civilistů, a přestože jsme vyvinuli značné úsilí, došlo bohužel k této tragédii. Případ vyšetřujeme," uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

[chooze:article;value:554286]

​Generální tajemník OSN i Spojené státy teď apelují na Izrael, aby vojenskou operaci v Rafáhu odvolal. Pod tlakem je ale i samotný prezident USA Joe Biden, někteří demokraté ho vyzývají, aby zastavil veškerou vojenskou pomoc Izraeli.

Palestince se rozhodly podpořit také Norsko, Irsko a Španělsko, které nově uznávají Palestinu za samostatný stát. Evropští lídři doufají, že tento krok pomůže ukončit boje v Pásmu Gazy a podpoří arabské země v tom, aby se zapojily do poválečné rekonstrukce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.