Další útok medvěda na Slovensku. Muž skončil se zraněním nohy v nemocnici

Nad obcí Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš zaútočil medvěd na manželský pár středního věku, informuje web topky.sk. Incident se stal v neděli kolem 17. hodiny na turistické trase u horské chaty Suchý Hrádok, asi sedm kilometrů od vesnice.

Muž utrpěl poranění nohy a po ošetření ho propustili do domácího ošetření, sdělil webu odbor komunikace a propagace Státní ochrany přírody (SOP) SR.

Na místo okamžitě po ohlášení vyrazil zásahový tým SOR společně s policií, lokalitu prohledali, ale zvíře nenašli. ​Manželé až do jejich příjezdu čekali v chatě, kam se před medvědem schovali.

[chooze:article;value:548303]

"Manželský pár byl na turistické vycházce se psem. Na odpočinkovém místě u studánky pod vrchem Suchá Hrádok se zastavili a muže najednou překvapil dospělý medvěd hnědý, který muže při tom, jak se snažil dostal přes dřevěný plot, zranil na noze. Dvojice se pak ukryla v nedaleké chatě," uvedla SOP.

Vedení obce Pribylina vyzvalo obyvatele a návštěvníky z okolí, aby si dávali pozor a byli velmi opatrní.

Pouhý den před tímto útokem napadla šelma u Stráňan nedaleko Žiliny houbaře. Na mladého muže zaútočil medvěd kolem 11. hodiny mimo turistický chodník. Na útok houbař pohotově zareagoval a zvíře postřelil, uvedl web tvnoviny.sk. Postřelený medvěd může být pro tamní obyvatele i návštěvníky nebezpečný. O situaci tak ochranáři informovali i okolní obce Stráňavy a Višňové. Obyvatele varoval místní rozhlas.

SOP v této souvislosti tvrdí, že četná hlášení o škodách nebo střetech s medvědem jsou výsledkem dlouhodobého neřešení problému. Proto jedná s uživateli mysliveckých revírů ve vybraných oblastech Slovenska o společném postupu, mimo jiné o případné eliminaci problémových medvědů.  

Medvěd, který ve slovenském městě zranil pět lidí, je mrtvý. Odstřelili ho (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.