Další útok medvěda na Slovensku. Zranil dva lidi, na místě zasahoval vrtulník

Událost se stala v neděli odpoledne v chráněné krajinné oblasti Poľana v lokalitě zvané Želobudzská skalka. Medvěd měl napadnout dva lidi za posledními domy v obci a také mimo turistický chodník, informoval web topky.sk s odkazem na Zásahový tým pro medvěda hnědého Státní ochrany přírod (SOP).

Na místo vyrazili letečtí záchranáři. "Dva muži převezl vrtulník do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici s poraněními obličeje, dolních a horních končetin," upřesnila záchranná zdravotnická služba.

[chooze:article;value:550059]

Slovensko za poslední měsíc zaznamenalo hned několik útoků medvěda. Jedna ze šelem se dokonce pohybovala za bílého dne v centru Liptovského Mikuláše a zranila pět lidí. Tento týden v úterý měli zase lidé zpozorovat medvěda na středním Slovensku ve vesnici Horná Mičiná jen pár metrů od rodinných domů. Obec okamžitě nainstalovala fotopasti.

Poslanci slovenské Národní rady budou v úterý projednávat na své schůzi zákon, který se má týkat odstřelu medvědů. O zákonu měli diskutovat už dříve na mimořádné schůzi, nakonec ji ale zrušili. Novela by měla podle posledních informací stanovit výjimky upravující případy, kdy je nezbytné, aby ochrana medvěda hnědého "ustoupila vyššímu celospolečenskému zájmu, tedy ochraně života a zdraví člověka". Vláda prosazuje, aby byl zákon projednán ve zkráceném řízení.

Medvěd se člověku přirozeně vyhne. Pokud ho nevyláká například svým parfémem, tvrdí odborník (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.