Další utrpení rodiny postřelené kadetky Míši. Musí bojovat s úřady o peníze

Rodině dvacetileté dívky se rázem převrátil život na ruby. Míša postřelení přežila, má ale trvalé následky – je částečně ochrnutá. Matka dívky Jaroslava Hozáková musela odejít z práce a o Míšu se stará 24 hodin denně. Úřady na Slovensku jsou ale podle rodiny zoufale pomalé.

Míša potřebovala pomůcky, zdvihací zařízení, upravit celý byt, aby byl bezbariérový a měla v něm vše potřebné. Jenže stále nemá vyřízený průkaz ZTP a bez toho nemá nárok na příspěvky.

"Kdybychom čekali na stát, tak tu ještě nic není. Dokud nebude mít ZTP, tak nemůžeme požádat, takže bychom ještě tak dva měsíce čekali," popsal martyrium dívčin otec Igor Hozák v pořadu Reflex TV Markíza. Do úprav se ale pustil hned, navzdory tomu, co mu na úřadech řekli. Podle mluvčí je totiž lhůta na vypracování lékařského posudku 30 dní od podání žádosti a pak mají úřady dalších 15 dní na posouzení.

"Buď počkáte, nebo vám to nikdy neproplatí," vzkázali muži úředníci. Ptal se proč, když má fakturu a úředníci si můžu přijít zkontrolovat, že všechno je tak, jak má být. "Protože oni neproplácí zpětně. Tak by se dva měsíce nesprchovala?!" diví se.

[chooze:article;value:498522]

​Stále také nikdo nerozhodl, že to byl pracovní úraz. "Stále probíhá vyšetřování. Je to předčasné, je potřeba si počkat na jeho závěry. A ministerstvo vnitra nemůže rozhodnout, jestli šlo o pracovní úraz, to může udělat nadřízený, rektorka Akademie Policejního sboru," uvedl ministr vnitra Roman Mikulec (OLaNO).

Jenže rektorka Lucia Kurilovská se bránila, že to není jednostranné rozhodnutí. Že bude záležet na vyšetřování i na tom, jaké bude mít nakonec Míša následky. Kurilovská už ale o ničem rozhodovat nebude. V pátek ji odvolala prezidentka Zuzana Čaputová.

"Nikdo nechce nic navíc. Byla ve škole, ať už tam měla být střelba, nebo neměla, jestli instruktor měl povolení, neměl povolení. Bylo to na půdě akademie. Já ji dal zdravou do školy, byla tam, byla v uniformě, instruktor byl zaměstnaný ve škole, tak nevidím, proč by to mělo být jinak," nechápe váhání nad uznáním pracovního úrazu Míšin otec Igor.

[chooze:article;value:494179]

​Pro rodinu by to byl významný krok. "V takovém případě vám vzniká nárok, aby vám zaměstnavatel uhradil škodu, která vám vznikla. Musí vám uhradit ztížení společenského uplatnění. A může vám vzniknout nárok na pravidelnou měsíční rentu," upozorňuje právník postřelené dívky Marko Polakovič.

Na straně rodiny je i slovenský policejní prezident Štefan Hamran. "Z akademie to bylo komunikované tak, že to nebyla služební činnost. Podle mě dost nešťastně. Neumím si představit, co tam potom nějaký 'instruktor', který na to neměl osvědčení, pohledával," diví se.

Rektorka trvá na tom, že to byla individuální chyba instruktora, ne selhání vedení. Přes všechno utrpení, kterým si prochází, chce být Míša stále policistkou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.