Další výpadky léků. Opoziční poslanci se měli sejít s Válkem, nedorazil

Chybějící antibiotika a další léky, nedostatečná legislativa a údajně i chyby ministerstva. Na to si stěžují lékaři, lékárníci i pojišťovny.

"Tato zima je ztracená, to si můžeme říct na rovinu. Teď už nám mohou napomáhat jenom nějaké mimořádné dovozy. Někde něco za jakoukoliv cenu nakoupit a jsme znovu v té situaci, ve které jsme byli na jaře 2020. Vypukla epidemie covidu a my jsme najednou zjistili, že nejsou roušky, není dezinfekce," reaguje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Chybí přitom většinou léky, které jsou levné a běžné. Důvodem může být prý hlavně to, že na nich farmaceutické firmy málo vydělávají. "Určitě podívat se na to, jak je Česká republika atraktivní pro výrobce. A tu atraktivitu případně zvýšit tím, že budou ochotny zdravotní pojišťovny v České republice hradit o trochu vyšší částky za, řekněme, nejlevnější léčivé přípravky," navrhuje vedoucí lékárník IKEM Michal Hojný.

[chooze:article;value:487530]

​Ministerstvo zdravotnictví si stojí za tím, že jeho zástupci dělají vše pro to, aby zajistili dostatečné množství léků pro české pacienty. Odborníci z řad lékařů a lékárníků jsou ale toho názoru, že úsilí není dostatečné.

"My tu situaci řešíme velmi intenzivně, například i včera zasedal zdravotní výbor na ministerstvu. Také jsme se o tomto bavili a mohu říct, že každý týden zasedá i skupina pod vedením pana náměstka Dvořáčka. Například včera se nám podařilo dojednat urychlenou várku 20 000 dětských antibiotik," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

"My lékaři jsme na ledacos zvyklí, ale takový marasmus tady byl naposledy za komunistů. A mě velmi mrzí, že ministr zdravotnictví Válek strká hlavu do písku a nekomunikuje. Já už si zvykám, že nekomunikuje s Českou lékařskou komorou, dnes mě zaskočilo, že nekomunikuje ani s poslanci. Sliby o tom, že v létě bude všechno v pořádku. Ano, v létě už nebudeme nemocní, tak ty léky asi už nebudeme potřebovat," kritizuje Kubek.

Na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se při jednání u kulatého stolu, které svolala opozice, strhla lavina kritiky. Ústně prý přislíbil, že dorazí. "Ona to byla akce poslaneckého klubu ANO, na kterou jsme dostali pozvánku před dvěma dny. A už na té pozvánce byli jako potvrzení řečníci pan ministr Válek a další. Bylo to dost nefér, protože my jsme nikdy nepotvrdili účast," oponuje Jakob.

"Domnívám se, že v časové tísni (a tady jsme trošku v časové tísni) léky nepočkají na nějaké naše procesní nesmysly. Takže se domnívám, že to není šťastné ze strany ministerstva zdravotnictví," říká poslankyně Věra Adámková (ANO).

Na 28. února je prý do Poslanecké sněmovny svolán velký seminář k problému nedostatku léků. Tentokrát už pod záštitou zdravotnického výboru. A ministr zdravotnictví by měl dorazit. 

Nedostatek léků trápí Česko. Bývalý ministr zdravotnictví se k situaci vyjádřil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.