Další zemi došla trpělivost s turisty. Pokutuje i nevhodné oblečení

Italům žijícím v pobřežních městech došla trpělivost s turisty, kteří se v ulicích promenádují spoře oblečení. Nejvíc pohoršující jsou pro ně lidé oblečení jen v plavkách. Vadí jim ale i procházení se nahoře bez či jenom v tílku.

Nedostatečné oblečení v Itálii řeší jednotlivá města úředními vyhláškami, které určují postihy pro turisty. Pokud se turisté rozhodnou vyrazit ven jen v plavkách, může se jim dovolená rázem výrazně prodražit. Pokuty za pohoršování sporým oděvem jsou totiž velmi vysoké.

Nejčastějším peněžním postihem je pokuta ve výši 12 tisíc korun. Tolik zaplatí málo odění hříšníci v Benátkách nebo na ostrově Lipari, píše portál Forbes. Od loňského roku platí 12tisícová pokuta i v pobřežním městě Sorrento.

[chooze:article;value:469041]

Podle starosty Sorrenta je totiž chůze v plavkách po městě pohoršující. "Toto chování může být zdrojem nepohodlí jak pro obyvatele Sorrenta, tak návštěvníky. Chceme takto ochránit a vylepšit kvalitu života ve městě," řekl tehdy starosta Massimo Coppola.

Podobná přísná pravidla platila v Itálii už dříve, byla však omezená jen na konkrétní místa. Turisté se museli zahalit například před návštěvou kostelů, katedrál a dalších církevních budov, které jsou vyhledávaným cílem turistů, píše portál Dnevnik. Patří mezi ně například bazilika svatého Petra ve Vatikánu, Pantheon v Římě nebo katedrála Panny Marie Květné ve Florencii.

V církevních budovách ovšem pokuta nehrozila. V krátkých rukávech a nohavicích totiž turisty dovnitř jednoduše nevpouští. Před podobnými místy je však obvykle umístěna cedule, která upozorňuje turisty na to, že se mají pořádně obléct, než vstoupí do chrámu.

Pokuty hrozí i v Chorvatsku

Na turisty promenádující se v plavkách ulicemi měst nejsou zvědaví ani v historických přístavních městech v Chorvatsku. Ve většině oblíbených letovisek totiž už od loňského srpna platí nový zákon o obecním pořádku, podle kterého má policie právo pokutovat sumou 150 eur (přes 3 500 korun) každého, kdo pije na veřejnosti alkohol nebo je ve městě jen v plavkách či ve spodním prádle. To je teď možné pouze na pláži.

Benátky a Chorvatsko chtějí méně turistů. Belgie je vítá s otevřenou náručí (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.