Daňové přiznání za rok 2022: Kdo ho musí vyplnit a do kdy se odevzdává

Kdo musí podat daňové přiznání

"Daňové přiznání musejí podat všichni, kteří měli příjmy za uplynulý rok vyšší než 15 tisíc korun. Jde jak o zaměstnance, tak OSVČ a všechny ty, kterým plynuly příjmy například z pronájmu bytu. Do částky 15 tisíc korun se nezapočítávají příjmy osvobozené od daně (dědictví, stipendium, pojistné plnění apod.) a konkrétní typy příjmů, ze kterých je vybírána tzv. srážková daň. Pokud si nejste jistí, zda tam právě vaše příjmy nepatří, poraďte se s daňovým poradcem," říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

 Do kdy se musí podat daňové přiznání

  • Do 3. dubna 2023 – základní lhůta pro podání daňového přiznání za rok 2022.
  • Do 2. května 2023 – do tohoto data mohou podat daňové přiznáni ti, kteří se rozhodli pro on-line podání.
  • Do 3. července 2023 – platí pro daňové poplatníky, kteří využívají služeb daňového poradce.

[chooze:article;value:487639]

Jakou formou se může daňové přiznání podat

Daňové přiznání můžete podat osobně, poštou nebo elektronicky. Pokud ale podnikáte (jste OSVČ), musíte nově daňové přiznání podat elektronicky. Stát vám k tomuto účelu zřídil datovou schránku. Pravděpodobně vám již poslal doporučený dopis se všemi pokyny, jak se do schránky zaregistrovat a jak ji využívat.

Pojďme se ale vrátit k tomu, kdo musí daňové přiznání podávat. Nejedná se totiž pouze o OSVČ, jak bychom se mohli mylně domnívat. Kromě osob samostatně výdělečně činných musí daňové přiznání podávat také:

  • Lidé, kteří měli více zaměstnání současně (pro vyplnění daňového přiznání je nutné mít od zaměstnavatelů potvrzení o zdanitelných příjmech).
  • Zaměstnanci, jejichž ostatní příjmy přesáhly 6 000 Kč za rok (pronájem, prodej apod.).
  • Lidé, kteří mají příležitostní příjem a jeho hodnota přesáhla 30 000 Kč za rok.
  • Ti, kteří uzavřeli během roku dohodu o pracovní činnosti nebo o provedení práce a zároveň nepodepsali "růžový formulář".

"Osoba samostatně výdělečně činná má dvě možnosti, jak si spočítat zdanitelné příjmy. Buď si v průběhu roku eviduje skutečné výdaje, nebo použije paušální výdaj, který je např. 60 % z celkového příjmu," upřesňuje Hrubý.

Pokud jste zaměstnanec, je pro vás situace mnohem snazší. Veškerou práci za vás udělá váš zaměstnavatel. Vy pouze podepíšete tzv. prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob neboli "růžové prohlášení".

Kdy nemusím vyplňovat daňové přiznání

  • Jste OSVČ v paušálním režimu daně.
  • Ročně jste si vydělali méně než 15 000 Kč nebo jste si díky příležitostnému příjmu nevydělali více než 30 000 korun ročně a nemáte živnostenské oprávnění.
  • Měli jste pouze příjmy z autorských honorářů, a to do 10 000 korun měsíčně.
  • Měsíčně jste si nepřišli na víc než 10 000 korun na dohodu o provedení práce a přitom jste nepodepsali dokument s názvem "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti".
  • Jste zaměstnaní a vaše ostatní příjmy byly nižší než 6 000 korun za rok.
  • Pobírali jste jen podporu v nezaměstnanosti, sociální dávky, nemocenské apod.

[chooze:article;value:486388]

Slevy na dani a odčitatelné položky

Daňové přiznání přináší i několik úlev, které vám pomohou snížit základ daně. Mezi odečitatelné položky se řadí například příspěvek na penzijní připojištění a spoření, životní pojištění, úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření.

Vedle toho můžete využít také slevy na dani. Uplatnit lze základní slevu na poplatníka, na nezaopatřené dítě, manželku či manžela bez příjmů atd.

"Všem doporučuji, aby daňové přiznání podali včas. Pokud odevzdáte se zpožděním nebo pokud se rozhodnete daňové přiznání vůbec nevyplnit, hrozí vám postihy a poměrně vysoké pokuty. Za každý den zpoždění je pokuta 0,05 % z výsledné výše daně a celkově se může vyšplhat až na 5 % z vyměřené daně," dodává Hrubý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.