Dánsko bude mít nového panovníka. Královna se vzdává trůnu

Dánsko už brzy nebude mít královnu, ale krále. Současná panovnice Markéta II. totiž na silvestra v přímém přenosu oznámila, že hodlá 14. ledna abdikovat. "Přenechám trůn svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Frederikovi," cituje ji BBC

Třiaosmdesátiletá panovnice letos v únoru podstoupila operaci zad. Ta pro ni sice dopadla úspěšně, přesto pro královnu znamenala jistý mezník. "Operace mi přirozeně dala podnět k přemýšlení o budoucnosti – zda ​​nenastal čas předat zodpovědnost další generaci," prohlásila.

[chooze:article;value:535202]

Markéta II. nastoupila na trůn v roce 1972, kdy nahradila svého otce Frederika IX. Tím se, jak připomíná agentura Reuters, po smrti britské královny Alžběty II. v září 2022 stala nejdéle sloužícím monarchou v Evropě.

Podobně jako v Británii je i v Dánsku monarcha pouze symbolickou hlavou státu a do politického dění v zemi přímo nezasahuje. Na rozdíl od britských panovníků si ti dánští ale nepotrpí na okázalé ceremonie, jako jsou složité korunovace. Například nástup současné královny na trůn odbyl tehdejší předseda vlády pouze krátkým prohlášením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.