Dánsko ve snaze šetřit ruší jeden státní svátek. Češi jich přitom slaví víc. ANKETA

Pro návrh vládní koalice hlasovalo 95 ze 179 členů Folketingu, dánského parlamentu. Zrušit se má Velký modlitební den, který připadá na čtvrtý pátek po Velikonocích, uvádí agentura AP.

Stát podle odhadů tímto kontroverzním krokem ušetří přibližně tři miliardy dánských korun (zhruba 9,5 miliardy korun). Země chce peníze využít k tomu, aby ze státního rozpočtu na obranu mohla vyčleňovat dvě procenta HDP, což mají splňovat všichni členové NATO. Rozhodnutí souvisí zejména s invazí Ruska na Ukrajinu.

Opoziční zákonodárci označují návrh zákona za "hloupý", "šílený" a "zcela špatný". Nedokázali se však shodnout na vypsání referenda, pro které je potřeba souhlas 60 poslanců.

[chooze:article;value:488826]

​Rozhodnutí vyvolává odpor veřejnosti, v Dánsku se totiž více než 73 % obyvatel hlásí k dánské luteránské církvi. Na začátku měsíce se před parlamentem v Kodani sešlo asi 50 tisíc demonstrantů, aby proti plánu protestovali, píše BBC.

Několik poslanců se obává mimo jiné i toho, že vyškrtnutí Velkého modlitebního dne ze seznamu svátků zkomplikuje koncem letošního roku vyjednávání mezi zaměstnavateli a odbory o mzdách a pracovních podmínkách. Právě odbory už začaly sepisovat proti zrušení svátku on-line petici. V zemi s téměř šesti miliony obyvatel ji podepsalo zhruba půl milionu lidí.

Pracovníci v Dánsku mají v současnosti až 11 státních svátků, během kterých nemusejí chodit do práce. Tento počet je nižší v letech, kdy Vánoce a Nový rok připadají na víkendy. Velký modlitební den se slaví od roku 1686.

[chooze:poll;value:6eaa322599532bb0fee3323a53193f3b283453f5;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.