Dárek ke korunovaci pro Karla III. z Čech. Panovník dostane vánoční ozdoby

S takovým zlatým jablkem se rozhodně musí zacházet jemně, je totiž ze skla. "Je to velká výzva. Mám z toho strašnou trému," popsala své pocity malířka Andrea Mudruňková.

Malířky v Oflendě malují podle mobilu a předlohou jsou pravé korunovační klenoty. Dlouho ale nemohly trefit jejich zlatý odstín. "To byl dost velký oříšek, trénovaly jsme to dva dny," doplnila Mudruňková.

[chooze:article;value:502521]

Jedinou skleněnou ozdobu tvoří 175 kamínků severočeské bižuterie, některé mají pouhý milimetr. Celá sada už co nevidět zamíří na královský dvůr. "Ve čtvrtek posíláme čtyři koule o velikosti osm a 10 centimetrů," uvedla marketingová specialistka Koulier Oflenda Hana Kubíčková.

Je to dárek ke korunovaci, který ale panovník ocení až o Vánocích. "Tyto koule jsou opatřeny klasickým očkem, abyste si je mohli zavěsit na vánoční strom," přiblížila Kubíčková. "Byla by to pro nás čest, kdyby to viselo u něj na stromečku," uzavřela Mudruňková.

Ale třeba na Olomoucku by pro nového krále měli úplně jiné dárky. "Sklenička dobrého alkoholu by ho neurazila," myslí si jeden z dotázaných. "Vepřo, knedlo a zelo v krabičce," dodal další.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci sledovat ve speciálním vysílání Víkendové snídaně a v ŽIVĚ komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo. A možná se i dozvíte, jaké dary přivezli státníci z celého světa. Třeba dojde i na kuriozity.

Před sedmi lety dostal k narozeninám českou remosku. Dodnes média spekulují o tom, jestli v ní jeho choť Kamila něco uvařila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.