Dav na ruském letišti uspořádal hon na Židy, kteří přiletěli z Izraele

Drama se začal odehrávat po 19. hodině místního času (pět odpoledne našeho), když na ranvej letiště v hlavním městě Machačkala dosedlo letadlo z Izraele. Jihoruská republika Dagestán leží na severním Kavkaze a obyvatelé jsou převážně muslimského vyznání. Protižidovské incidenty jsou od začátku války s Hamásem takřka na denním pořádku.

Protestující se svolali přes sociální sítě s tím, že do země přilétají izraelští uprchlíci. Zpočátku zastavovali auta opouštějící letištní parkoviště a kontrolovali posádkám pasy, informoval ruský nezávislý zpravodajský web Medusa.

[chooze:article;value:527362]

​Většina cestujících však používá letiště jako tranzitní, neboť letenky na přímý let z Tel Avivu do Moskvy jsou příliš drahé. Výtržníci tak po nějaké době vtrhli do letištní budovy, rozbíjeli dveře, proráželi zábrany a dostali se až k letadlu na plochu, popsala agentura Reuters. Při tom někteří vykřikovali protižidovská hesla, mávali palestinskými vlajkami a volali “Alláhu Akbar“ (Bůh je převeliký).

Úřady provoz na letišti zastavily a lety odkláněly. Policisté podle Medusy dlouhou pouze vyzývali z megafonů, aby lidí nepořádali pogromy a neblokovali dopravu. Zároveň ujišťovali, že jim „rozumí“. Teprve poté, co dav napadl ochranku letiště a probojoval se k letadlu, zasáhly speciální jednotky a začaly demonstranty zatýkat.

Při potyčkách se zranilo dvacet lidí, mezi nimi policisté. Dva ze zraněných mají být v kritickém stavu.

[chooze:article;value:527237]

​Pasažéři z letadla byli po celou dobu podle Reuters na “bezpečném místě“. S největší pravděpodobností po uklidnění situace pokračovali do Moskvy.

Policistům se podařilo letiště vyklidit po desáté večer. Zůstane zavřené do 6. listopadu.

Dagestánská vláda oznámila, že proti demonstrantům bylo zahájeno trestní řízení. Vyzvala občany, aby se neúčastnili podobných akcí, a zároveň vyjádřila podporu Palestincům v Gaze, informovala BBC. Izraelské ministerstvo zahraničí vyzvalo ruské úřady k ochraně Izraelců a Židů.

Nebyl to ojedinělý incident. Den předtím se třeba shromáždil dav před hotelem v dagestánském městě Chasavjurt, když se na internetu rozšířily fámy, že jsou zde ubytovaní izraelští uprchlíci. Lidé vtrhli dovnitř a kontrolovali hostům pasy, policie hotel uzavřela. V severokavkazském Čerkesku zase požadovali demonstranti vyhnání všech Židů ze země.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.