David Rath se dostal do exekuce. Jeho dům míří do dražby

Soudní exekutor vyhlásil dražbu na polovinu rodinného domu ve Zbuzanech u Prahy, která patří bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. Důvodem je, že nezaplatil peněžitý trest. Rath by prý chtěl část domu prodat sám, aby mohl dluh splatit. Dokonce podal žalobu na vypořádání svého podílu. Jenže jeho bratr, který tam bydlí s rodinou, nesouhlasí.

"Nejprve bych chtěl říct, že nerozumím, proč exekutorský úřad nepočkal na zpravomocnění rozhodnutí okresního soudu pro Prahu-západ, který nařídil dražbu celé té nemovitosti za necelých 12 milionů korun," uvedl Rath.

"Já to nemůžu nějak rozebírat nebo se k tomu vyjadřovat. Samozřejmě chápete, že logicky, kdyby byl dluh zaplacený, tak by zaniklo pověření exekutora a exekuce by se nekonala," okomentoval soudní exekutor Ivo Luhan.

[chooze:article;value:523868]

​Bratr Ratha Michal je navíc proti. "Beru jako absolutně nemravné, že nyní chce prodat za normální tržní cenu polovinu tohoto domu, který jsem si sám, na vlastní náklady přestavěl," uvedl. S bratrem v kontaktu prý už dlouho nejsou.

Dražba se má konat letos 30. listopadu. Odhadnutá cena nemovitosti je pak 4,3 milionu korun. David Rath by prý nejraději polovinu domu v dražbě koupil. Podle odborníků by na tom mohl i vydělat, a to v případě, kdyby se dům někdy prodával jako celek. To by totiž mohl mít cenu i kolem zmíněných 12 milionů.

Rath si ve vězení odpykal trest za korupci při manipulaci s veřejnými zakázkami, a navíc dostal peněžitý trest ve výši 13 milionů korun. Nezaplatil necelých pět milionů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.