Davídek po narození vážil jen 630 gramů. Po pár měsících je z něj chlapák

Porodnici zlínské nemocnice v pátek opustil pětiměsíční Davídek. Chlapeček po svém narození vyděsil nejen svoji rodinu, ale i personál nemocnice. Po prvním zvážení totiž vážil pouhých 630 gramů, více než 2,5 kila pod průměrem.

Davídek je v tomto ohledu rekordmanem. Narodil se totiž předčasně, už ve 24. týdnu těhotenství. Jeho dvojče ale stejné štěstí nemělo a při porodu zahynulo. I Davídek měl po předčasném porodu namále.

[chooze:article;value:523867]

Lékaři na něj museli dávat důkladný pozor. "Narodil se velmi malinký a s obrovským množstvím problémů. Několik týdnů byl napojen na plicní ventilaci, monitor životních funkcí, dostal transfuze. Měl všechny typické komplikace extrémně nezralých novorozenců," řekl primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Jozef Macko.

Davídek se však nevzdal a po pěti měsících je z něj zdravý čtyřkilový chlapeček. "Nejdřív to byl šok a strašná bolest, potom strach, jak to dopadne. Musela jsem si zvyknout na všechny přístroje kolem něj. Díky všem zdravotníkům i pomoci psycholožky jsem to zvládala lépe," podělila se o své obavy maminka Marie Mikulková.

Lékaři nyní doufají, že Davídek už bude žít bez komplikací jako běžně donošené děťátko. Zlínská nemocnice každý rok zachrání zhruba 60 dětí, které se narodí s hmotností pod 1 500 gramů. Davídek, který se nacházel téměř kilogram pod kritickou hranicí, je však v tomto ohledu rekordmanem.

Larinka (2) trpí vážným onemocněním. Doktoři tvrdili, že je vše v pořádku (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.