Davídek při narození vážil jen 630 gramů. Teď konečně může z nemocnice domů

Davídka čekaly v prvních chvílích života nelehké okamžiky. Krátce po komplikovaném předčasném porodu dvojčat ve 24. týdnu těhotenství bohužel přišel o svého bratra. Po porodu byl lehčí než pytlík mouky a lékaři bojovali o jeho život.

"Narodil se extrémně předčasně a bohužel ta jeho hospitalizace byla spjata s celou řadou komplikací. Řada z nich je typických pro děti narozené dříve, ale některé nebyly úplně typické, ale on se s nimi porval velmi statečně," prozradil primář novorozeneckého oddělení ve zlínské nemocnici Jozef Macko. 

[chooze:article;value:522834]

​Za hranici toho, kdy lze ještě předčasně narozené dítě zachránit bez trvalého poškození, považují lékaři v České republice právě 24. týden těhotenství. I z toho důvodu je tento malý bojovník, co se délky pobytu v nemocnici po porodu týče, zlínským rekordmanem.

Davídek nakonec opustil po pěti měsících nemocnici jako zdravé čtyřkilové miminko. "Určitě jsem natěšená, ale zároveň nervózní, protože doma nebude nikdo na takové to zavolání, kdyby náhodou něco. Ale určitě cítíme radost a hrozně se těšíme," svěřila se Davídkova maminka Marie. 

Po téměř půl roce v nemocnici teď čeká statečnou dvojici náročné stěhování domů. "Myslím, že pro ty maminky je to velmi náročné, protože tady strávily kus života. Pět měsíců je dlouhá doba a to stěhování tomu poté odpovídá," říká staniční sestra, která ve zlínské nemocnici pečuje o novorozence, Lenka Ždanova. 

[chooze:article;value:528221]

​Předčasně narozené děti mohou mít do budoucna plicní komplikace. Hrozí také riziko poruch nervové soustavy, častěji se vyskytuje dětská mozková obrna nebo poruchy zraku a sluchu, ale také chování nebo schopnosti se učit. 

"V České republice se v posledních letech rodí okolo 7 % dětí předčasně, tedy před ukončením 37. týdne těhotenství. Okolo 2 % pak dokonce před 32. týdnem těhotenství. Počet předčasných porodů, a tedy předčasně narozených dětí, dokonce mírně klesá," objasnil porodník z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Antonín Pařízek. 

Česká republika se podle odborníků řadí mezi země s nejmenším počtem předčasných porodů na světě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.