Davy lidí míří do Londýna. Korunovaci Karla III. si nenechají ujít ani mnozí Češi

Kdo krále a královnu tenhle víkend neuvidí, nemusí zoufat. Královský pár nahrál u příležitosti korunovace speciální zprávu, která bude až do pondělí znít ve vlacích a také v londýnském metru.

Řada lidí ale samozřejmě touží vidět celou tu slávu na vlastní oči a do Londýna míří stále více a více lidí. V sobotu by jich tam mohlo být několik stovek tisíc. Podle odhadů některých médií možná dokonce více než na pohřeb královny Alžběty II.

[chooze:article;value:503184]

Tentokrát si mohli lidé totiž cestu do Londýna s předstihem naplánovat. A korunovaci si samozřejmě nechtějí nechat ujít ani Češi. Lence změnila život jedna pohlednice s fotografií Buckinghamského paláce a s královnou Alžbětou II. Jako malá ji našla ve sbírce svého otce.

"Ta pohlednice musí být asi ze začátku 60. let. A jako malá jsem si říkala, to je krásná princezna. Já se tam jednou půjdu podívat do toho paláce, kde ta krásná princezna bydlí," popsala Lenka, která nyní žije ve Velké Británii.

Sen o návštěvě Velké Británie se Lence splnil v 90. letech, kdy tam po pádu komunistického režimu vycestovala se školou. Po dokončení studia se rozhodla přestěhovat nadobro. Teď je v Británii už 24 let. "Přijela jsem kvůli královně, našla jsem manžela. Mám hodného manžela, dvě zdravé děti. Když královna umřela, tak to pro mě bylo osobní," doplnila Lenka.

S královnou se rozloučila důstojně a krále chce také přivítat, jak se sluší a patří. Před palácem ve stanu čeká od úterý. Spí na krabicích a deštěm se nenechá odradit. Čas si krátí s přáteli, které do jejího života také přivedla královská rodina. "Potkali jsme se na královnině pohřbu. Přišla tam chvilku po mně a od té doby jsme spolu v kontaktu," vysvětlila Britka Fiona.

[chooze:article;value:503168]

"Vždycky někdo přijde, bavíme se, smějeme se. Pořád se něco děje," těší Lenku. Navíc díky ní bude kromě vlajek Commonwealthu a britských vlajek v sobotu součástí korunovace také česká vlajka.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat od 7:55 ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a pak živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.