Dechberoucí nebeská podívaná nad Jihlavou. To jsem ještě neviděl, žasl Mirek

[chooze:gallery;value:34838]

​Páteční odpoledne zpestřil panu Mirku Lukačkovi z Jihlavy neobvyklý úkaz na nebi. Na první pohled se zdálo, jako by na obloze poletovalo velké pírko. "Všiml jsem si toho, když jsem byl s pejskem venku, ale neměl jsem u sebe mobil," popsal Miroslav pro TN.cz.

Rychle proto spěchal domů a okolo 12:30 se mu z balkónu podařilo "pírko" vyfotit. Navzdory tomu, že je Mirek fanouškem přírodních jevů a vášnivým fotografem přírody, pohled na nebe v něm zanechal velký dojem. "Nikdy jsem nic takového neviděl," přiznal.

[chooze:article;value:517735]

​Mirek sdílel fotku na facebooku, kde se k němu brzy přidali další. Podobný úkaz se totiž podařilo vyfotit i jiným, například paní Aleně Přibylové. Ta jej ale zahlédla o necelých 300 kilometrů dál nad Hlučínem. "Zřejmě jich poletovalo všude plno," sdělila k fotce, kterou redakci TN.cz poslala.

Alena "pírko" zachytila téhož dne už v 10:43. "Bylo hezky, tak jsem si byla vypít kávu na balkóně. Ráda koukám na oblohu a to pírko mě hned zaujalo. Obrazy na obloze a duha, to mě vždy fascinuje. Jak dlouho to trvalo, ale nevím," řekla.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové má ale tento neobvyklý úkaz, nad kterým mnohým zůstává rozum stát, jasné vysvětlení. "To je nádherný a náhodný úkaz na obloze – vlivem souhry proudění ve vyšších vrstvách atmosféry v oblačnosti cirrocumulus utvořil tento obraz. Zřejmě velkou roli hrála v proudění i zástavba," vysvětlila.

Sledování oblohy si letos ještě užijeme. Čeká nás kometa, zatmění i meteorické roje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.