Definitivní kolaps polárního víru. Meteorologové změnili jarní předpověď

Náhlé stratosférické oteplení dostává polární vír do bodu zlomu. Podle meteorologů z odborného portálu Severe Weather se pomalu blíží jeho kolaps, který zásadně zamává s počasím. Finální oteplení stratosféry je tak tady.

Rozpad polárního víru podle meteorologů přinese výrazné změny teplot. Jak je vidět na obrázku níže, pokud kulminace, která udržuje studený vzduch nad severním pólem, zeslábne na úplné minimum, mráz se dostane i do jižnějších oblastí. V případě kolapsu pak studený vzduch už nic nedrží.

​Taková změna zasáhne zejména Ameriku, kde meteorologové v návaznosti na kolaps polárního víru upravují předpověď počasí na jaro. Oblast nízkého tlaku vzduchu se přesouvá nad Kanadu a Grónsko a pomalu se rozšiřuje i nad sever Spojených států.

[chooze:article;value:543203]

​"Pro severovýchod USA to znamená, že se zřejmě ochladí, ale zrovna teď neočekáváme výrazné chladné a zimní počasí," vysvětluje odborný portál Weather Radar. Dopady kolapsu polárního víru jsou totiž napřímo cítit až s několikatýdenním zpožděním, protože trvá, než se studený vzduch rozšíří a ovlivní troposféru.

Kolaps polárního víru má mít přesah ale i do západní Evropy. Výraznějším způsobem by ji nicméně zasáhnout neměl. Na většině kontinentu je počasí naopak nad obvyklým průměrem a výjimkou není ani Česko, kde únorové teploty přesahují průměr i o 6 °C.

Navzdory tomu, že je únor v Česku bohatý na srážky, zdá se, že bude také tím nejteplejším v historii měření. "Doposud si své prvenství drží únor 2020, kdy se v pražském Klementinu průměrná teplota vzduchu zastavila na 6,9 °C, na druhém místě je únor 1990 s průměrnou teplotou 6,5 °C," připomněla pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Jarní počasí probouzí přírodu. Lidé se zahradami na to ale mohou doplatit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.