Definitivní konec covidu? Vědci objevili protilátku, která ničí všechny varianty

Ačkoliv by se mohlo zdát, že covidová éra je už dávno za námi, není tomu úplně tak. Data ministerstva zdravotnictví stále hlásí počet pozitivních, ačkoliv je výrazně nižší než v době pandemie, například přesně před týdnem v pondělí přibylo 28 pozitivně testovaných pacientů, v pátek pak 31.

I těmto číslům by ale mohl být brzy konec. Vědci ze singapurské Lékařské fakulty v Duke-NUS Medical School totiž přišli s průlomovým objevem. Podle deníku The Sun se jim podařilo určit protilátku, která je účinná na všechny dosud známé varianty covidu.

Tým se v rámci studie, kterou publikoval odborný deník science.org, zaměřil na šest protilátek, které by mohly neutralizovat více virů najednou. Látka E7, která se ukázala jako neúčinnější, tak má zabírat proti doposud testovaným mutacím covidu, a to včetně varianty omicron.

[chooze:article;value:511795]

​"Neutralizační schopností a potenciálem protilátka E7 předčila jakékoliv jiné protilátky proti koronaviru, se kterými jsme se setkali," uvedl jeden z autorů studie Čch'-a Wan Ni. Na rozdíl od E7 totiž ostatní protilátky ztrácely proti nejnovějším mutacím na účinnosti.

Zjištění singapurských vědců tak má pomoct odhalit slabá místa koronaviru. Do budoucna by mohlo posloužit i k vývoji nových vakcín a léků, které by zabránily vzniku potencionálních ohnisek i další pandemie.

"Dává nám to naději, že vyvinutí univerzální vakcíny proti koronaviru je dosažitelné," řekl vedoucí studie Wang Lin-fa. Výsledky výzkumu by prý mohly pomoct k ochraně nejen před současnými koronavirovými hrozbami, ale i před novými viry, které se mohou objevit v budoucnu.

 Odškodnění za covid pro učitele? Advokátka radí, jak na to:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.