Definitivní konec veder. Ochlazení bude ještě prudší, blíží se další studená fronta

Česko čeká dramatická změna počasí. Po tropických dnech, kdy na konci léta překračovaly teploty 30stupňovou hranici, přichází citelné ochlazení. Počítat by měli lidé i s dešti a výraznou oblačností.

Relativně teplé počasí se ještě pár dní udrží. V pondělí bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zataženo s přeháňkami, oboje ale má kvečeru ustupovat. Nejvyšší denní teploty budou dosahovat 23 stupňů, přičemž v západních částech republiky to bude nejvýše 18 stupňů.

"S postupující studenou frontou se bude během dne na většině míst ochlazovat. Kromě ochlazení a velké oblačnosti přinesla fronta prakticky na celé naše území i občasný déšť, kterého bude během dne od západu pozvolna ubývat," informovali meteorologové z ČHMÚ v pondělí dopoledne. 

V úterý bude se proměnlivá oblačnost i přeháňky vrátí, opět se ale budou ztrácet s příchodem večera. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni, nejnižší noční mezi 11 a 15 stupni Celsia.

[chooze:article;value:573074]

​Středa bude posledním dnem s teplotami přes 20 stupňů. Podle meteorologů bude převážně polojasno, přičemž odpoledne a večer se mohou znovu objevit přeháňky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 20 až 25 stupňů.

"Další studená fronta přejde pak naše území ve středu večer nebo v noci na čtvrtek a za ní pronikne od severozápadu nad naše území ještě chladnější vzduch. Ten ale nepřejde patrně celé území naší republiky, ale vytvoří ve východní polovině víceméně stacionární a ostré teplotní rozhraní, na kterém se dle současných modelů vyskytne od čtvrtka až do víkendu trvalejší a vydatnější déšť," uvedl ČHMÚ. 

Ve čtvrtek se tedy nejvyšší teploty propadnou na 10 až 15 stupňů, přičemž východní části Česka si mohou ještě užít teplotu 20 stupňů. Na většině území má být zataženo s přeháňkami nebo i deštěm. Objevit se dokonce mohou i bouřky.

Podobně tomu má být i v pátek, kdy by měli lidé počítat se zataženým nebem a vydatnými dešti. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 9 až 13 stupňů. Ze severozápadu a severu bude foukat čerstvý vítr, který může mít v nárazech rychlost až 15 metrů za sekundu.

Přes víkend má stále pršet, počasí se ale bude postupně zlepšovat. Podle předpovědi se bude zataženo postupně protrhávat a zvyšovat se mají i teploty. Ty budou ze začátku dosahovat 10 až 15 stupňů, později 14 až 19 stupňů.

Září bude rekordní, varují meteorologové. Česku hrozí i silné bouřky (3/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.