Definitivní tečka za covidem. Končí izolace i tresty za jeho šíření

Už brzy by mohl být covid-19 běžnou nemocí, která nebude vyžadovat povinnou karanténu. Zrušení sedmidenní izolace chce v nejbližší době prosadit ministerstvo zdravotnictví. Podobně už postupují ministerstva také v zahraničí. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba jde o celosvětový trend.

Konec povinné izolace by měl nastat zhruba v polovině dubna. "Jestli bude muset pacient s covidem do izolace, bude rozhodovat ošetřující lékař," uvedl Jakob. Zrušení bylo předmětem středečního jednání vlády.

[chooze:article;value:496680]

K tomuto kroku však ministerstvo potřebovalo vyřazení covidu ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestné. I o této změně jednala ve středu vláda. Ta v odpoledních hodinách oznámila, že covid-19 ze seznamu vyřadila. Úmyslné nakažení touto nemocí tak už není trestným činem.

Covid-19 se na seznamu nakažlivých nemocí ocitl krátce po začátku pandemie na jaře 2020 v době, kdy platila tvrdá karanténa a protipandemická opatření. Kromě koronavirového onemocnění se trestá také šíření cholery, moru, AIDS, syfilidy nebo tuberkulózy.

Lékaři dohánějí skluz z doby covidu. Pacienti mohou čekat na zákrok i tři roky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.