Definitivní úder polárního víru: Extrémně mrazivá rána, hory zasype sníh

První dva březnové týdny budou v Česku mrazivé. Předpoklady meteorologů se naplnily a kolaps polárního víru žene arktický vzduch i nad střední Evropu.

"Výrazně nadprůměrné teploty, které přinesl únor před posledním únorovým víkendem, se do Česka hned tak nevrátí. Výhledy počítají s tím, že se polární vzduch v menší míře dostane i do střední Evropy a přinese podprůměrné teploty," uvedla expertka na počasí Dagmar Honsová.

Extrémní budou v příštích dnech především rána. Při malé oblačnosti a na sněhové pokrývce budou ojediněle teploty klesat až k -10 °C. Pod bodem mrazu zůstanou celou dobu v polohách nad 1 000 metrů na horách. Počasí kromě víru ovlivní výběžek vysokého tlaku vzduchu. "Svůj střed má nad Velkou Británií a Němci ho nazvali Hazal," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:489016]

"V pondělí sněhové přeháňky očekáváme zejména v horských oblastech, v nižších polohách bude místy nízká oblačnost, jinak slunečno, skoro jasno až polojasno. Odpolední teploty se zastaví mezi -1 až 4 stupni, pocitové teploty bude opět snižovat vítr. Pohybovat se budou mezi -4 až 2 stupni," pokračovala.

​V úterý bude jasno až polojasno, ráno místy nízká oblačnost. Ranní teploty -2 až -7 stupňů, ojediněle až -10 °C. Denní teploty 1 až 5 stupňů.

Ve středu a ve čtvrtek se bude délka slunečního svitu pohybovat až kolem 10 hodin. "Meteorologické jaro, které startuje 1. března, nás přivítá sice slunečným počasím, ale opět mrazivým ránem," upřesnila meteoroložka. Oba dva dny bude jasno až polojasno, ojediněle se vyskytne nízká oblačnost. Ranní teploty -1 až -6 stupňů, přes den 3 až 7 stupňů. 

Jiné to nebude ani v pátek, oblačnosti bude ale během dne přibývat. Místy se přidá i sněžení, v nižších polohách s deštěm.

[chooze:article;value:491493]

"O prvním březnovém víkendu se vrátí studené a vlhké severní až severozápadní proudění, které bude přinášet více oblačnosti a sněžení. Pouze v nejnižších polohách to budou přechodně srážky smíšené deště se sněhem," řekla Honsová.

V sobotu bude oblačno, místy sněhové přeháňky, v nížinách přechodně i deště se sněhem. Na horách bude sněžení trvalejší. Ranní teploty -1 až -6 stupňů, později se vyšplhají na 1 až 5 stupňů. O něco chladnější bude neděle, ráno počítejte s -2 až -6 stupni a přes den s 0 až 4 stupni.

Polární vír nepřestane úřadovat ani v následujícím týdnu. "Druhý březnový týden zřejmě přinese teploty nižší než začátek března," uzavřela Honsová.

Podívejte se na předpověď počasí z 26. února:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.